Community of Practice Herbruikbare verpakkingen

Eén van de potentiële oplossingen om verpakkingen duurzamer te maken, is hergebruik. Herbruikbare verpakkingen zijn kansrijk om de milieudruk van een verpakking terug te dringen. Op een aantal verpakkingstypes na staat hergebruik echter nog in de kinderschoenen. Om gezamenlijke uitdagingen en kansen van herbruikbare verpakkingen verder te onderzoeken, heeft het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) de Community of Practice Herbruikbare verpakkingen opgericht.

Community of Practice Herbruikbare verpakkingen

De uitdaging

Vaak lopen bedrijven tegen het dilemma aan dat ze individueel te weinig impact hebben om veranderingen in de keten te realiseren en bepaalde keuzes te stimuleren. In een Community of Practice (CoP) worden verpakkingsuitdagingen gemeenschappelijk aangepakt. De CoP Herbruikbare verpakkingen bestaat uit partijen die hun verpakkingen willen verduurzamen, door herbruikbare opties te bestuderen en implementeren. Zowel supermarkten, merkeigenaren, dienstverleners, start-ups, kennisinstellingen en NGO’s doen mee in deze KIDV-community. Als collectief zal de CoP relevante thema’s onderzoeken en bespreken, informatie ontsluiten en pilots opzetten en ondersteunen.

Uitdagingen waar de CoP Herbruikbare verpakkingen zich onder meer op richt, zijn de garantie van de hygiëne van verpakkingen (met name van voeding en verzorgingsproducten), wettelijke aspecten inzake betrouwbaarheid en aansprakelijkheid rond voedselveiligheid én de logistiek die bij retoursystemen komt kijken. Andere vraagstukken liggen op het gebied van de berekening van de milieu-impact en economische rendabiliteit: waar ligt het omslagpunt voor meermalig gebruik van verpakkingen vergeleken met verpakkingen voor eenmalig gebruik?

Doel van het project

Het doel van dit project is om producenten en importeurs van verpakkingen en verpakte producten concrete handvatten te bieden om de inzet van herbruikbare verpakkingen te onderzoeken en/of te implementeren. De CoP hanteert de volgende aanpak:

  1. Het verkrijgen van inzicht in de belangrijkste externe invloeden op de transitie naar herbruikbare verpakkingen, zoals relevante wetgeving en druk vanuit de consument. 
  2. Het duiden van de invloed van kwaliteits- en veiligheidsaspecten op de inzet van herbruikbare verpakkingen. 
  3. Het onderzoeken van het belang van consumentengedrag op de inzet van herbruikbare verpakkingen.
  4. Het analyseren van het belang en de invloed van logistiek en administratie op de inzet van herbruikbare verpakkingen.
  5. Het inzichtelijk maken van de impact van de overgang naar herbruikbare verpakkingen.

Best- en worst-practices die hieruit volgen, worden binnen de CoP gedeeld.

Wilt u deel uitmaken van deze Community of Practice Herbruikbare verpakkingen? Neem dan contact op met projectleider Marcel Keuenhof (m.keuenhof@kidv.nl).   

Voor interessante discussies of inspirerend nieuws op het gebied van hergebruik van verpakkingen, kunt u tevens lid worden van de CoP-LinkedIn groep. Hier kunt u ook in contact komen met deelnemende partijen aan de CoP. Dien hier een lidmaatschapsverzoek in. Daarnaast kunt u lid worden van Planet Reuse, het eerste Europese platform voor herbruikbare verpakkingen. Aanmelden voor Planet Reuse kan via de website

Verdiepingsbijeenkomst herbruikbare verpakkingen

Publicaties

KIDV heeft een aantal onderzoeken laten uitvoeren en een tool ontwikkeld:

Meer relevante en interessante studies over herbruikbare verpakkingen, alsook praktijkvoorbeelden, zijn te vinden in de Kennisbank.

Heeft u een specifieke vraag over dit project?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.