Menu Sluit

Community of Practice Herbruikbare verpakkingen

Eén van de potentiële oplossingen om verpakkingen duurzamer te maken, is hergebruik. Herbruikbare verpakkingen zijn kansrijk om de milieudruk van een verpakking terug te dringen. Op een aantal verpakkingstypes na staat hergebruik echter nog in de kinderschoenen. Om gezamenlijke uitdagingen en kansen van herbruikbare verpakkingen verder te onderzoeken, heeft het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) de Community of Practice Herbruikbare verpakkingen opgericht.

Community of Practice Herbruikbare verpakkingen

De uitdaging

Vaak lopen bedrijven tegen het dilemma aan dat ze individueel te weinig impact hebben om veranderingen in de keten te realiseren en bepaalde keuzes te stimuleren. In een Community of Practice (CoP) worden verpakkingsuitdagingen gemeenschappelijk aangepakt. De CoP Herbruikbare verpakkingen bestaat uit partijen die aan de slag willen met het verduurzamen van hun verpakkingen, door herbruikbare opties te bestuderen en implementeren. Zowel supermarkten, merkeigenaren, dienstverleners, start-ups, kennisinstellingen en NGO’s doen mee in deze KIDV-community. Als collectief zal de CoP relevante thema’s onderzoeken en bespreken, informatie ontsluiten en pilots opzetten en ondersteunen.

Uitdagingen waar de CoP Herbruikbare verpakkingen zich onder meer op richt, zijn de garantie van de hygiëne van verpakkingen (met name van voeding en verzorgingsproducten), wettelijke aspecten inzake betrouwbaarheid en aansprakelijkheid rond voedselveiligheid én de logistiek die bij retoursystemen komt kijken. Andere vraagstukken liggen op het gebied van de berekening van de milieu-impact en economische rendabiliteit: waar ligt het omslagpunt voor meermalig gebruik van verpakkingen vergeleken met verpakkingen voor eenmalig gebruik?

Doel van het project

Het doel van dit project is om een zogeheten Roadmap op te leveren voor producenten en importeurs van verpakkingen en verpakte producten. De Roadmap bestaat uit handvatten om de inzet van herbruikbare verpakkingen te onderzoeken en/of te implementeren. Om eind 2020 zo ver te komen, hanteert de CoP de volgende aanpak:

  1. Het verkrijgen van inzicht in de belangrijkste externe invloeden op de transitie naar herbruikbare verpakkingen, zoals relevante wetgeving en druk vanuit de consument. In oktober 2019 zijn in een kick-off bijeenkomst de hoofdthema’s vastgesteld. Aan de hand van deze thema’s worden in 2020 handelingsperspectieven uitgewerkt.
  2. Het duiden van de invloed van kwaliteits- en veiligheidsaspecten op de inzet van herbruikbare verpakkingen. 
  3. Het onderzoeken van het belang van consumentengedrag op de inzet van herbruikbare verpakkingen.
  4. Het analyseren van het belang en de invloed van logistiek en administratie op de inzet van herbruikbare verpakkingen.
  5. Het inzichtelijk maken van de impact van de overgang naar herbruikbare verpakkingen, door middel van  de ontwikkeling van een rekentool. Deze rekentool wordt door het KIDV in samenwerking met de Universiteit Utrecht ontwikkeld.

Naast het opleveren van de Roadmap, worden drie tot vijf pilotprojecten rondom herbruikbare verpakkingen gehouden bij producenten en importeurs van verpakkingen of verpakte producten, in samenwerking met verpakkingsexperts en mogelijk ook leveranciers van verpakkingsinnovaties. Best- en worst-practices die hieruit volgen, worden binnen de CoP met elkaar gedeeld.

Wilt u deel uitmaken van deze Community of Practice Herbruikbare verpakkingen? Neem dan contact op met projectleider Marcel Keuenhof (m.keuenhof@kidv.nl).   

Voor interessante discussies of inspirerend nieuws op het gebied van hergebruik van verpakkingen, kunt u tevens lid worden van de CoP-LinkedIn groep. Hier kunt u ook in contact komen met deelnemende partijen aan de CoP. Dien hier een lidmaatschapsverzoek in.

Webinars en publicaties

In april en mei 2020 heeft het KIDV in kader van deze Community of Practice Herbruikbare verpakkingen een drieluik aan webinars georganiseerd. De verslagen, presentaties en opnames zijn hier terug te vinden: 

Tevens werd in mei 2020 het CRISP-onderzoek 'Duurzaamheid van herbruikbare verpakkingen' gepubliceerd, over de stand van zaken en trends op het gebied van herbruikbare verpakkingen. U kunt de publicatie van het onderzoek hieronder downloaden. 

Heeft u een specifieke vraag over dit project?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.