Nieuws

Herbruikbare verpakkingen: lessen uit het Verenigd Koninkrijk voor de Nederlandse markt

Publicatiedatum: 18 november 2022

Het afgelopen jaar heeft het KIDV een drieluik aan webinars gehouden over de inzet van herbruikbare verpakkingen en verpakkingssystemen in andere landen: wat zijn relevante ontwikkelingen en wat kunnen we daar in Nederland van leren? Na de koplopers Frankrijk en Duitsland lag de focus tijdens de webinar op 10 november 2022 op de ontwikkelingen binnen het Verenigd Koninkrijk.

Herbruikbare verpakkingen: lessen uit het Verenigd Koninkrijk voor de Nederlandse markt

Catherine Conway – oprichter en directeur van Unpackaged Innovation Ltd. – opende de webinar met de context van verpakken in het Verenigd Koninkrijk. “Ondanks dat we de een na grootste producent zijn van kunststof verpakkingen ter wereld én de Britse overheid de ambitie heeft het aantal verpakkingen op de markt te verminderen, ontbreken op dit moment officiële doelstellingen. Wel is de regering bezig met het verder uitbreiden van de producentenverantwoordelijkheid en de introductie van een statiegeldsysteem voor single use drankverpakkingen. Echter zijn de meeste afspraken rond het verminderen van plastic nog steeds vrijwillig, zoals het Plastic Pact.” 

The Refill Coalition 

Wel ziet Conway dat het inzetten van herbruikbare verpakkingen steeds meer gaat leven. “Meer Britse consumenten zijn bereid om herbruikbare verpakkingen te gebruiken. Binnen het Verenigd Koninkrijk mist echter nog een gedeelde infrastructuur, waardoor pilots nu vaak zijn gefragmenteerd. Meer samenwerking is noodzakelijk om pilots op te schalen. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook op Europees en mondiaal niveau.” Met de Refill Coalition – een samenwerkingsverband van grote retailers in het Verenigd Koninkrijk probeert Conway het hele systeem toegankelijker te maken. Dit doet ze door de inzet van navulstations uit te breiden. “We hebben het ontwerp van het navulstation aangepast, waardoor ze ingezet kunnen worden door verschillende producenten. Schone navulstations worden door de leverancier gevuld en naar de retailer gebracht.  Daar kunnen consumenten hun herbruikbare container vullen. Lege navulstations gaan terug naar het distributiecentrum, waar wij ze ophalen en vervolgens reinigen. Een belangrijk voordeel van de navulstations is dat ze allemaal gestandaardiseerd zijn. Bovendien zijn ze kosten efficiënt en nemen ze minder ruimte in tijdens transport dan de huidige navulstations en single use verpakkingen. De navulstations worden op dit moment gevuld met droge producten, maar ze zijn ook ontworpen voor vloeistoffen. Daar gaan we de komende periode mee aan de slag.” 

Bekijk de presentatie van Catherine Conway.

Hergebruik en retail

Vervolgens is het woord aan Paul Garner, senior commercieel manager bij Asda Stores Limited. Ook hij vertelt over een pilot met betrekking tot herbruikbare verpakkingen. Garner: “In 2020 zijn we gestart met een duurzame winkel in Leeds. Een jaar later openden we drie andere  winkels in York, Milton Keynes en Glasgow. In deze winkels kunnen consumenten hun eigen voedselcontainers vullen met verschillende droge producten, zoals pasta, granen en rijst. De pilots laten zien dat het – voor zowel consumenten als de winkels zelf – beter werkt om een speciale hoek in te richten waar consumenten hun containers kunnen vullen in plaats van navulstations bij de desbetreffende productcategorie in de winkel te plaatsen. De pilots laten ook zien dat consumenten een voorkeur hebben voor prefill wanneer het gaat om natte producten zoals schoonmaakmiddelen. De grootste obstakels zijn gebruiksgemak en prijs. De prijs per product bij de navulstations is namelijk anders dan de prijs per verpakking in de rest van de winkel, wat het voor consumenten lastig maakte om prijzen te vergelijken.” Garner sluit zijn verhaal af met vervolgstappen die Asda gaat nemen: “We gaan ervoor zorgen dat de navulstations altijd goedkoper zijn dan voorverpakte producten, wat de prijsvergelijking aanzienlijk vereenvoudigd. Daarnaast gaan we in alle pilotwinkels herbruikbare zones inrichten en focussen we – op basis van onze bevindingen uit de pilots – de komende periode op vier productcategorieën: dierenvoeding, koffie en thee, snoepgoed en droge producten zoals rijst, pasta en ontbijtgranen. We hadden verwacht dat bakproducten ook een geschikte categorie zouden zijn, maar uit de pilots blijkt dat dit niet het geval is.” 

Bekijk de presentatie van Paul Garner

Inzichten van een scale-up

Ben Patten, oprichter van Dizzie, verzorgt de laatste presentatie van de webinar. “Dizzie levert levensmiddelen in herbruikbare verpakkingen, zowel aan consumenten als aan retailers. Onze eerste verpakkingen namen te veel ruimte in en leken erg veel op elkaar, waardoor het voor consumenten lastig was om ze uit elkaar te houden. We hebben ze daarom stapelbaar gemaakt, wat iteindelijk ook transportkosten scheelt, en gekleurde labels toegevoegd.” Hij vervolgt zijn presentatie met het belang van een goede IT-infrastructuur: “Hiermee bespaart Dizzie niet alleen tot 80 procent kosten, maar het kan ook helpen om het retourpercentage van onze verpakkingen te vergroten.” Patten sluit zijn presentatie af met een – volgens hem – niet vaak besproken pluspunt van herbruikbare verpakkingen: “Ze hebben tegenwoordig een belangrijk commercieel voordeel. Bij de retailer waarmee we samenwerken, zien we namelijk een hecht en snelgroeiend klantenbestand. Vanwege dit groeipotentieel, raad ik retailers en starts-up dan ook om vol te houden op het gebied van herbruikbaar.” 

Community of Practice Herbruikbare verpakkingen

De internationale webinars zijn georganiseerd door de Community of Practice Herbruikbare verpakkingen van het KIDV. De CoP is in 2019 opgericht om gezamenlijke uitdagingen en kansen van herbruikbare verpakkingen verder te onderzoeken. Er doen partijen aan mee die bezig zijn met verduurzaming van hun verpakkingen, door herbruikbare opties te bestuderen en implementeren. Uit de CoP Herbruikbare verpakkingen is Planet Reuse voortgekomen, het eerste Europese netwerk om de implementatie en opschaling van modellen voor herbruikbare verpakkingen te versnellen.

Klik hier voor meer informatie over de CoP Herbruikbare verpakkingen. Op deze pagina kunt u ook de webinars over de situatie in Frankrijk en Duitsland terugvinden.

Meer informatie over Planet Reuse leest u hier.

 

Webinar Herbruikbare verpakkingen in het Verenigd Koninkrijk (Engelstalig)

Meer nieuws en evenementen