Nieuws

Herbruikbare e-commerce verpakkingen: denk groot, begin klein

Publicatiedatum: 10 februari 2022

Het is een beginnende markt, waar al wel veel innovaties zijn te zien én lessen zijn geleerd: herbruikbare verzendverpakkingen in de e-commerce. Tijdens de webinar over dit onderwerp van Thuiswinkel.org, Mission Reuse en het KIDV spraken verschillende partijen over hun ervaringen tot nu toe. De conclusie: er is geen ‘one size fits all’ concept, maar herbruikbare verzendverpakkingen zijn een kansrijke strategie voor de lange termijn. Al is het voor webshops nog moeilijk ‘waar te beginnen?’

Herbruikbare e-commerce verpakkingen: denk groot, begin klein

Webinar gemist? U kunt hem onderaan deze pagina terug kijken. 

Kansrijke innovatie

Verduurzaming van verpakkingen staat hoog op de agenda van online winkels. In de top vijf van duurzame strategieën in de e-commerce branche staat het onderwerp – na CO2-reductie – op de tweede plaats. Ze willen én moeten ook wel, willen zij de gunst van de klanten niet verspelen. Thuiswinkel.org meet elke drie jaar de voortgang van het Brancheplan Duurzaam Verpakken en uit het laatste onderzoek blijkt ‘dat klachten van consumenten hoofdzakelijk over het gebruik van te veel verpakkingsmateriaal en te veel opvulmateriaal gaan’. Aldus Ellen de Lange, programmamanager Duurzaamheid van de brancheorganisatie, die tijdens de webinar een overzicht van de resultaten gaf.

De toepassing van gerecycled content in nieuwe verpakkingen én de inzet van herbruikbare verzendverpakkingen kunnen aan de gewenste verduurzaming een belangrijke bijdrage leveren. De Lange: “Het overgrote deel van de bedrijven beschouwt herbruikbare verpakkingen als kansrijke innovatie. Ook consumenten hebben sterke interesse. Bij dat laatste is echter altijd wel de vraag of consumenten in de praktijk ook daadwerkelijk bereid zijn een extra inspanning te leveren. Bijvoorbeeld statiegeld betalen of naar een ophaalpunt gaan. De webwinkels zelf hebben ook nog wel enkele barrières te nemen, op het punt van retourlogistiek en consumentengemak bijvoorbeeld. Maar de motivatie is er wel degelijk.”

Klik hier voor de presentatie van Ellen de Lange.

Extra beweging

Logistieke dienstverleners en aanbieders van verzendverpakkingen helpen om extra beweging in de markt te brengen, zo bleek uit de presentaties van Marleen Nelemans (duurzaamheidsmanager DHL Parcel Benelux) en Hilde van de Vegt (directeur NL van het Noorse Packoorang). Aandacht gaat daarbij uit naar de (beschermende) functies van verpakkingen, maar ook naar de gebruiksvriendelijkheid voor zowel het eigen proces als dat van de klant.

Nelemans gaf een inkijk in het ambitieuze duurzaamheidsprogramma van de express-vervoerder, met onder meer maatregelen om stikstofuitstoot te reduceren én compenseren en de elektrificatie van het wagenpark. Op het gebied van verpakkingen zijn verschillende pilots in uitvoering, zoals met de Easy Green Capsule, een herbruikbare verzendverpakking. Nelemans: “De ontwikkeling van zoiets vernieuwends is een constant proces van proberen, testen en leren. Elke dag opnieuw. De capsule blijkt voor veel stromen goed toepasbaar, maar ook weer niet voor álle verzendingen. Er bestaat geen ‘one size fits all’ oplossing.”

Klik hier voor de presentatie van Marleen Nelemans.

Packoorang begon als start-up met de ontwikkeling van herbruikbare e-commerce verpakkingen, van pallethoezen tot groenteboxen. Paradepaardje is de Packoorang Mailer Bag, een verzendverpakking van gerecycled materiaal die vijftig tot honderd keer kan worden hergebruikt. De verpakking vormt zich naar de inhoud, waardoor geen opvulmateriaal nodig is en minder lucht wordt vervoerd. Net zo belangrijk als de verpakkingen zelf, is het concept eromheen. Dat voorziet onder meer in het ontzorgen van webwinkels op het punt van retourzendingen en een programma om beschadigde producten en verpakkingen terug te nemen en te vergoeden. “Packoorang scoort hoge return rates en het draagt bij aan het duurzame imago van bedrijven die onze producten gebruiken”, aldus NL-directeur Hilde van der Vegt.

Klik hier voor de presentatie van Hilde van der Vegt.

Geen wegwerp meer

Mission Reuse is een initiatief van Enviu, Recycling Netwerk Benelux en Natuur & Milieu. Samen willen deze partners herbruikbare verpakkingen voorgoed verankeren in de samenleving. “Geen wegwerp meer, maar herbruikbare verpakkingsoplossingen voor iedereen zichtbaar, toegankelijk en betaalbaar maken”, aldus Marieke Lenders, die tijdens de webinar hiervoor de route schetste. “Vraag wat een bedrijf van z’n huidige verpakkingen vindt, wat anders zou moeten en waar een herbruikbare verpakking aan moet voldoen. Breng dat proces in kaart en kies een innovatie die daarbij past. Er zijn inmiddels al veel systemen en ook veel lessen geleerd om invulling aan herbruikbare concepten te geven. De belangrijkste les is echter wel: denk groot, begin klein. Want het is pionieren, daar hebben we bij Mission Reuse inmiddels ruime ervaring mee. Begin klein om te testen en leren en bouw vervolgens uit naar een werkend model. Voor de webwinkels liggen er zeker kansen. Pionier met ons mee!”

Klik hier voor de presentatie van Marieke Lenders.

De webinar werd voorgezeten door Marcel Keuenhof, verpakkingskundige bij het KIDV en projectleider van de Community of Practice Herbruikbare verpakkingen. Deze is twee jaar geleden opgezet om gezamenlijk uitdagingen en kansen van hergebruik verder te onderzoeken. De samenwerking heeft producenten en importeurs van verpakkingen en verpakte producten al concrete handvatten opgeleverd om de inzet van herbruikbare verpakkingen te onderzoeken en/of te implementeren. Een voorbeeld hiervan is een rekentool voor de CO2-impact van herbruikbare verpakkingen.

Klik hier voor de presentatie van Marcel Keuenhof.

Meer informatie?

  • Hoe kijken bedrijven en consumenten aan tegen de kansen voor hergebruik bij verzendverpakkingen? Lees hier het rapport van Mission Reuse over herbruikbare verzendverpakkingen in de e-commerce.

  • Voor een overzicht van aanbieders van herbruikbare verzendverpakkingen, klik hier.

  • Klik hier voor het onderzoek van Recycling Netwerk Benelux naar de milieu-impact van de huidige verzendverpakkingen.

  • Klik hier voor meer informatie over de CoP Herbruikbare verpakkingen van het KIDV.

 

Webinar Herbruikbare verzendverpakkingen

Meer nieuws en evenementen