Nieuws

Over veiligheid en aansprakelijkheid van herbruikbare verpakkingen

Publicatiedatum: 20 april 2020

Meer dan vijftig deelnemers volgden op 15 april 2020 de webinar van de KIDV Community of Practice Herbruikbare verpakkingen over wet- en regelgeving. Welke juridische aspecten zitten aan de toepassing van herbruikbare verpakkingen? Is daar specifieke wet- of regelgeving voor? Wat als het mis gaat met de (voedsel)veiligheid en hygiëne? Wie is dan verantwoordelijk of aansprakelijk? Verschillende sprekers gaven hier tekst en uitleg over.

Over veiligheid en aansprakelijkheid van herbruikbare verpakkingen

Onderaan deze pagina kunt u de volledige webinar terugluisteren. 

Eerst zette Hidde Rang van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de bestaande Europese wet- en regelgeving voor voedselcontactmaterialen uiteen, plus de Nederlandse aanvullingen daarop. Voor VWS zijn voedselverpakkingen voedselcontactmaterialen, waar specifieke wetgeving voor bestaat. Hierin wordt bijna geen verschil gemaakt tussen eenmalige en herbruikbare verpakking. Het voornaamste verschil is dat bij meermalige verpakkingen eisen worden gesteld aan de reiniging en desinfectie. Verpakkingen die opnieuw voor levensmiddelen worden gebruikt, moeten makkelijk kunnen worden gereinigd en indien nodig makkelijk kunnen worden ontsmet. “Alle eisen waar uiteindelijk aan moet worden voldaan, hangen af van het beoogd gebruik van de verpakking”, maakte Rang duidelijk. Hij eindigde zijn presentatie met een handige sheet vol verwijzingen naar instanties en documenten voor méér informatie.

Klik hier voor de presentatie van Hidde Rang.

De wetgeving voor verpakkingsmaterialen is leidend voor het mogelijk hergebruik van verpakkingen. En: de wetgeving voor levensmiddelen laat ruimte voor ontwikkelingen omtrent herbruikbare verpakkingen. Dit waren de conclusies aan het einde van de presentatie van Jasmin Buijs van Axon Lawyers over de juridische aspecten aan herbruikbare verpakkingen. Zij zoomde bijvoorbeeld in op verpakkingen die van gerecycled materiaal zijn gemaakt en bestemd zijn om met levensmiddelen in aanraking te komen. Wat betekent dit voor fabrikanten? En voor consumenten, die bijvoorbeeld hun eigen fles of beker meenemen om in de supermarkt verse jus d’orange te tappen. Ook sprak Buijs over milieuclaims, zoals ‘100 procent composteerbaar!’. Deze zijn toegestaan, als ze maar onderbouwd zijn en niet misleidend zijn.

Klik hier voor de presentatie van Jasmin Buijs.

Maar wat als het toch misgaat met een herbruikbare verpakking? Hoe komt dat dan en wie is verantwoordelijk of aansprakelijk? De producent, intermediair, retailer of de consument? Silvia Gawronski van Van Traa Advocaten had verschillende tips and tricks om problemen te voorkomen dan wel tijdig te signaleren. “Zorg voor een goed kwaliteitssysteem, leg afspraken goed vast en weet welke maatregelen je moet en mag nemen als zich een incident voordoet.”

Klik hier voor de presentatie van Silvia Gawronski.

Beth en Michael Massa, een Amerikaans echtpaar woonachtig in Amsterdam, zijn de oprichters van Ozarka. Deze start-up werkt met  siliconen herbruikbare verpakkingen voor maaltijden, als vervangers van plastic wegwerpverpakkingen voor take-away producten. In haar presentatie ging Beth Massa in op de hygiënische aspecten van het gebruik van deze verpakkingen, aan de hand van een onderzoek dat Ozarka in de Verenigde Staten heeft uitgevoerd. Om hygiëne te borgen, stelde Ozarka richtlijnen voor leveranciers op.  Bekijk hier hoe het werkt.

Klik hier voor de presentatie van Beth Massa.

KIDV-projectleider Marcel Keuenhof gaf tot slot een toelichting op de pilot die vanuit de Community of Practice is geïnitieerd, verband houdend met de kwaliteit van meermalige verpakkingen van verschillende materialen. Het doel van deze pilot is om impact te bepalen: hoe vaak kan een verpakking worden hergebruikt en wat gebeurt er bij veelvoudig wassen in een industriële wasinstallatie? Deze pilot wordt gecoördineerd door CoP-lid YoYo, die vóór de zomer de bevindingen zal delen met de overige deelnemers aan de CoP.

Webinar over consumentengedrag

De webinar over de wet- en regelgeving was de tweede online meeting van de CoP dit voorjaar. Op 31 maart jl. was ‘Logistiek en Administratie’ het thema van de eerste bijeenkomst. Klik hier voor het verslag. De derde bijeenkomst wordt op 7 mei a.s. gehouden en dan is het onderwerp ‘Consumentengedrag’. U kunt zich hier aanmelden.

 

KIDV Community of Practice (CoP) Herbruikbare verpakkingen

De CoP Herbruikbare Verpakkingen bestaat uit partijen die aan de slag willen met het verduurzamen van hun verpakkingen, door herbruikbare opties te bestuderen en implementeren. Zowel supermarkten, merkeigenaren, dienstverleners, start-ups, kennisinstellingen en NGO’s doen mee in deze KIDV-community.

Uitdagingen waar de CoP zich onder meer op richt, zijn de garantie van de hygiëne van verpakkingen (met name van voeding en verzorgingsproducten), wettelijke aspecten inzake betrouwbaarheid en aansprakelijkheid rond voedselveiligheid én de logistiek die bij retoursystemen komt kijken. Andere vraagstukken liggen op het gebied van de berekening van de milieu-impact en economische rendabiliteit: waar ligt het omslagpunt voor meermalig gebruik van verpakkingen vergeleken met verpakkingen voor eenmalig gebruik?

Het doel van dit project is om een zogeheten Roadmap op te leveren voor producenten en importeurs van verpakkingen en verpakte producten. De Roadmap bestaat uit handvatten om de inzet van herbruikbare verpakkingen te onderzoeken en/of te implementeren. Daarnaast wordt een rekentool ontwikkeld om de impact van de overgang naar herbruikbare verpakkingen inzichtelijk te maken.

Zie voor meer informatie: KIDV CoP Herbruikbare verpakkingen.

Luister terug

Verslag webinar 15 april 2020

Meer nieuws en evenementen