Nieuws

De logistieke en administratieve kant aan herbruikbare verpakkingen

Publicatiedatum: 9 april 2020

Wat voor logistieke processen zijn er (extra) nodig bij het inzetten van herbruikbare verpakkingen? Hoe houd je inzicht waar de verpakkingen zich op een bepaald moment precies in de keten bevinden? En: hoe verreken je bijvoorbeeld statiegeld, gebruikskosten en/of verliezen? Onder meer deze onderwerpen kwamen op donderdag 31 maart 2020 ter sprake in het webinar ‘Logistiek en administratie’ van de KIDV Community of Practice Herbruikbare verpakkingen.

De logistieke en administratieve kant aan herbruikbare verpakkingen

De deelnemers hadden een primeur, want het was de eerste keer dat een KIDV-bijeenkomst in de vorm van een webinar was gegoten. “We zijn altijd voorstander geweest van live-ontmoetingen, omdat die de uitwisseling van kennis en ervaring versterken. Maar in deze tijd zijn online-diensten een uitstekend alternatief om kennis over te dragen en om in de informatiebehoefte van CoP-deelnemers te voorzien. Want die staat ondanks de corona-crisis niet stil”, vertelt projectleider Marcel Keuenhof van de CoP Herbruikbare verpakkingen. Dit blijkt wel uit de grote belangstelling voor het webinar, dat met vijftig deelnemers aan de maximale capaciteit zat.

Na een introductie van de CoP Herbruikbare verpakkingen en het onderwerp van deze middag - logistieke en administratieve processen – vertelden verschillende deskundigen over hun ervaringen tot nu toe. Herbruikbare verpakkingen worden nog vooral ingezet aan de business-to-business kant, denk aan pallets, kratten en fusten. Welke ervaringen zijn bruikbaar om ook in het business-to-consumer traject meer herbruikbare verpakkingen toe te passen? Hoe krijg je bijvoorbeeld de herbruikbare verpakkingen van de consument terug bij de afvuller en wat voor uitdagingen komen bedrijven daarbij tegen? En hoe regel je de logistiek en administratie wanneer extra partijen betrokken zijn bij het schoonmaken en/of inspecteren van de herbruikbare verpakkingen? 

Onderaan deze pagina kunt u de volledige webinar terugluisteren. 

Presentaties

Henk Knulst van Post NL lichtte de duurzaamheidsambities toe en presenteerde een heldere case over herbruikbare verpakkingen in de e-commerce sector, waarin onder meer wordt samengewerkt met brancheorganisatie Thuiswinkel.org. “Samen met andere organisaties hebben we de doelstelling dat tien procent van de e-commerceverpakkingen herbruikbaar dient te zijn.” Annick van Put van CHEP vertelde over het ‘Zero Waste World-programma’ van CHEP, één van de pioniers van herbruikbare verpakkingen met decennialange ervaring met pooling systemen voor meermalige pallets, kratten, fusten & bulkcontainers. Recentelijk heeft CHEP een online calculator uitgebracht, Power Of Pooling genaamd, om de potentiële vermindering van kosten en milieu-impact te berekenen bij het overschakelen van eenmalige naar meermalige pallets.

Klik hier voor de presentatie van Henk Knulst. Klik hier voor de presentatie van Annick van Put.

Ernst Tjaden van T-Consult gaf een doorkijk in de wereld van meermalige emballage en noemde een aantal praktische oplossingen. Daarna deelde Jan Berbee van Repack zijn best and worst practices die het bedrijf met de ontwikkeling van hun retourneerbare verzendverpakkingen opdeed. 

Klik hier voor de presentatie van Ernst Tjaden. Klik hier voor de presentatie van Jan Berbee.

Rekentool

Voor en door de partijen van de CoP Herbruikbare Verpakkingen wordt een tool ontwikkeld om zowel de financiële als ecologische impact van eenmalige versus meermalige verpakkingen te kunnen berekenen. Voor de eco-vergelijking doet de Universiteit Utrecht gericht onderzoek naar life cycle analyses van meermalige verpakkingen; voor de financiële aspecten biedt Partners for Innovation ondersteuning vanuit hun ervaring met dit soort modellen. Verpakkings- en duurzaamheidsexpert Siem Haffmans van Partners for Innovation liet een eerste versie van de rekentool zien.

Klik hier voor de presentatie over de rekentool.

Agenda

De volgende webinars van de CoP Herbruikbare Verpakkingen zijn:

Woensdag 15 april 2020, 14.00-16.00 uur
Onderwerp: Wet- en regelgeving, (voedsel)veiligheid, hygiëne en aansprakelijkheid’. Klik hier voor het programma en om u aan te melden. Leden van de CoP herbruikbaar hebben voorrang. Het webinar wordt wel vastgelegd en is op een later moment terug te kijken.

Donderdag 7 mei 2020, middag
Onderwerp: Consumentengedrag. Klik hier voor het programma en om u aan te melden.

 

Community of Practice (CoP) Herbruikbare verpakkingen

De CoP Herbruikbare verpakkingen bestaat uit partijen die aan de slag willen met het verduurzamen van hun verpakkingen, door herbruikbare opties te bestuderen en implementeren. Zowel supermarkten, merkeigenaren, dienstverleners, start-ups, kennisinstellingen en NGO’s doen mee in deze KIDV-community.

Uitdagingen waar de CoP zich onder meer op richt, zijn de garantie van de hygiëne van verpakkingen (met name van voeding en verzorgingsproducten), wettelijke aspecten inzake betrouwbaarheid en aansprakelijkheid rond voedselveiligheid én de logistiek die bij retoursystemen komt kijken. Andere vraagstukken liggen op het gebied van de berekening van de milieu-impact en economische rendabiliteit: waar ligt het omslagpunt voor meermalig gebruik van verpakkingen vergeleken met verpakkingen voor eenmalig gebruik?

Het doel van dit project is om een zogeheten Roadmap op te leveren voor producenten en importeurs van verpakkingen en verpakte producten. De Roadmap bestaat uit handvatten om de inzet van herbruikbare verpakkingen te onderzoeken en/of te implementeren. Daarnaast wordt een rekentool ontwikkeld om de impact van de overgang naar herbruikbare verpakkingen inzichtelijk te maken.

Zie voor meer informatie: KIDV Community of Practice Herbruikbare verpakkingen.

 

Luister terug

Verslag webinar 31 maart 2020

Meer nieuws