Nieuws

Trends en kansen voor herbruikbare B2B-verpakkingen

Publicatiedatum: 28 mei 2021

Systemen voor hergebruik winnen steeds meer aan populariteit als een manier om de milieu-impact van verpakkingen te verminderen. In de business-to-business (B2B) markt worden herbruikbare verpakkingssystemen al langer op grote schaal toegepast. Voornamelijk om financiële redenen, maar steeds vaker zien en waarderen partijen óók de milieuvoordelen. Dat vormt een extra reden voor implementatie.

Trends en kansen voor herbruikbare B2B-verpakkingen

Welke trends en kansen zijn er op het gebied van herbruikbare B2B-verpakkingen? En wat kunnen business-to-consumer modellen hiervan leren? Op 27 mei 2021 hield de KIDV Community of Practice on Reusable Packaging een webinar over dit onderwerp.

Webinar gemist? Onderaan deze pagina is hij terug te kijken.

Tim Debus van Reusable Packaging Association (RPA) trapte het webinar af met een aantal voorbeelden van herbruikbare verpakkingen in de B2B-markt, zoals pallets, kratten, vaten, bulkcontainers en big bags. RPA is een non-profit organisatie die zich inzet om partijen uit de industrie te verbinden om op die manier herbruikbare verpakkingssystemen uit te breiden, te innoveren en te valideren. Debus identificeert drie grote kansen voor hergebruik in de B2B-sector:  

  1. Supply chain resilience, oftewel: bouwen aan flexibiliteit en veerkracht in de keten door samen te werken en elkaar te ondersteunen.
  2. Zogenoemde smart packaging op basis van geavanceerde technologie, waardoor goed bijgehouden kan worden waar de herbruikbare verpakking zich op welk moment bevindt, wat de voorraden zijn, etc.
  3. B2B-hergebruiksystemen als basis voor de uitbreiding van B2C-hergebruikmodellen. B2B-systemen kunnen worden gezien als het fundament waar B2C-systemen op kunnen voortbouwen. Denk bijvoorbeeld aan een gecombineerd wascentrum, zodat de inzet van herbruikbare verpakkingen kan worden opgeschaald en de kosten lager kunnen uitvallen.

De presentatie van Tim Debus is hier terug te vinden.

Simon Bosschieter van 4FOLD zoomde in op een praktijkvoorbeeld van B2B herbruikbare verpakkingen: ‘een échte duurzame supply chain innovatie’. Ook de maritieme sector staat voor een enorme uitdaging om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen in 2050. Per jaar zijn er in de wereld ruim 800 miljoen containerbewegingen. Van dit vervoer is op zee 20 procent leeg en over land maar liefst 40 procent. Met stapel- en vouwcontainers biedt 4FOLD een uitkomst: de lege container kan worden opgevouwen tot een kwart van zijn volume. Dit betekent dat vier opgevouwen containers één aaneengesloten bundel vormen, die weer behandeld worden als één container. De winst: tot 37 procent CO2-besparing. Volgens Bosschieter kan de vouwcontainer ook in andere sectoren worden toegepast, zoals zogenoemde ‘hangertainers’ voor de mode-industrie.  

Bekijk de presentatie van Simon Bosschieter hier.

Tijdens de webinar kwamen ook andere herbruikbare B2B-oplossingen aan bod. Marcel Keuenhof, projectleider van de CoP Herbruikbare verpakkingen bij het KIDV, liet een aantal andere inspirerende voorbeelden de revue passeren, zoals Worldbag, Palloorang en Loadhog. Meer informatie is te vinden in zijn presentatie, klik hier.

 

De laatste presentatie in het programma werd verzorgd door Patricia Megale Coelho, onderzoeker bij het Copernicus Institute of Sustainable Development van de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek ging zowel over de classificatie van herbruikbare verpakkingen als over de milieueffecten, wanneer je hergebruik met wegwerp vergelijkt. Hieruit bleek dat een aantal belangrijke parameters van invloed zijn op het succes van herbruikbare verpakkingen: materiaalkeuze en het percentage gerecycled materiaal in de productiefase; het aantal cycli om quitte te spelen met eenmalige verpakkingen, het retourpercentage en de transportwijze en -afstand in de servicefase. En tot slot de gekozen aanpak (recycling, verbranding, storten) in de end-of-life fase.

Een B2B supply chain biedt volgens Megale Coelho een aantal voordelen bij de inzet van herbruikbare verpakkingen. Zo heb je meer controle over de retourlogistiek, aangezien dit onderdeel is van het businessmodel. Daarnaast tipte zij, net als Debus, om te kijken naar een gedeelde logistiek en infrastructuur: deel uitmaken van een bestaand gestandaardiseerd systeem kan leiden tot kosten- en impactreductie.

Klik hier voor de presentatie van Patricia Megale Coelho.

Luister de webinar hier terug.

Over de CoP Herbruikbare verpakkingen

Om gezamenlijke uitdagingen en kansen van herbruikbare verpakkingen verder te onderzoeken, heeft het KIDV in 2019 de Community of Practice Herbruikbare verpakkingen opgericht. Hier doen partijen aan mee die bezig zijn met het verduurzamen van hun verpakkingen, door herbruikbare opties te bestuderen en implementeren. Tot de deelnemers behoren supermarkten, merkeigenaren, dienstverleners, start-ups, kennisinstellingen en NGO’s. Klik hier voor meer informatie over de CoP Herbruikbare verpakkingen. De volgende webinar vanuit deze CoP zal naar verwachting in juli plaatsvinden. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

Meer nieuws en evenementen