Menu Sluit
Dossier

Cosmetica en zeep

De cosmetica- en zeepsector omvat een groot scala aan verpakkingen. Denk bij cosmetica aan producten voor de persoonlijke verzorging, zoals shampoo, tandpasta, deodorant, zonnecosmetica, make-up en parfum. De zeepsector omvat allerlei was-, reinigings-, onderhouds- en desinfectiemiddelen, bijvoorbeeld: vaatwasmiddelen, wasverzachters en allesreinigers. Het meest voorkomende verpakkingsmateriaal is kunststof. Belangrijke overwegingen in verpakkingsontwerp binnen beide sectoren zijn de dosering, gebruiks- en veiligheidsaanwijzingen, materiaalkeuze en optimale bescherming van het product tijdens transport en opslag.

Trends en uitdagingen

De belangrijkste ontwikkelingen die van invloed zijn op verpakkingen in de cosmetica- en zeepsector:

  • Het toepassen van recyclaat in kunststof verpakkingen.Het toepassen van recyclaat in verpakkingen zorgt ervoor dat er minder virgin materiaal nodig is. In de cosmetica- en zeepsector zijn er veel kansen voor het toepassen van kunststof recyclaat, omdat deze verpakkingen meestal niet hoeven te voldoen aan de eisen die aan voedselverpakkingen worden gesteld. Tilburg University onderzocht in opdracht van het KIDV de mogelijke knelpunten in wet- en regelgeving ten aanzien van het toepassen van gerecycled kunststof. Lees hier meer over het onderzoek. Het toepassen van gerecycled PP en PE is sterk in ontwikkeling.
  • Het gebruik van biobased en biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen.Het toepassen van biobased verpakkingsmateriaal zien we ook in deze sector. Papier en karton zijn bekende biobased verpakkingsmaterialen. Er zijn verschillende typen biobased kunststoffen. Van sommige is de molecuulstructuur hetzelfde als van fossiele kunststoffen. Deze biobased kunststoffen kunnen in de recycling worden gemengd met fossiele kunststoffen en hebben dezelfde eigenschappen, zoals smelttemperatuur of luchtdoorlaatbaarheid. Een voorbeeld hiervan is bio-PE, dat wordt gemaakt van suikerriet en onder andere wordt toegepast in HDPE flessen.

    Er worden ook kunststoffen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen die een andere molecuulstructuur hebben dan de conventionele, fossiele kunststoffen. Zij hebben daardoor ook andere eigenschappen. Sommige varianten zijn bijvoorbeeld composteerbaar of laten meer zuurstof door, waardoor deze verpakkingen juist geschikt zijn om bepaalde groenten en fruit te verpakken. Voorbeelden hiervan zijn PLA en zetmeel. PLA wordt onder meer toegepast in trays en folies en zetmeel bijvoorbeeld in kunststof zakjes.

    Lees hier meer over biobased en composteerbare verpakkingen.
  • Het gebruik van navulverpakkingen.Het KIDV heeft de Community of Practice Herbruikbare verpakkingen opgericht, waarin twintig partijen met elkaar over marktontwikkelingen, gezamenlijke uitdagingen, de noodzaak en kansen van herbruikbare verpakkingen spreken.
  • Marketing en luxe uitstraling van verpakkingen.De marketing en uitstraling van cosmetica verpakkingen staat vaak boven de duurzaamheid van verpakkingen. Blijf kritisch of deze toevoeging daadwerkelijk nodig is en of het duurzamer kan. Kijk ook naar verduurzamingsmogelijkheden in andere stappen van de verpakkingsketen, bijvoorbeeld tijdens transport. Zorg daarnaast dat de verpakking goed recyclebaar is, zodat de materialen opnieuw kunnen worden gebruikt in nieuwe producten en verpakkingen. Met de KIDV Recyclecheck kunt u beoordelen of de verpakking goed recyclebaar is of niet. Deze is nu alleen nog beschikbaar voor kunststof verpakkingen, maar wordt ook ontwikkeld voor andere verpakkingsmaterialen.
  • Ambities van overheden en bedrijven om herbruikbare en recyclebare verpakkingen op de markt te brengen.Verpakkingen moeten voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. De Europese Commissie en Nederlandse overheid hebben de afgelopen jaren nieuwe voorstellen ingebracht en aangenomen en voeren actieprogramma’s uit, onder meer om de recyclebaarheid en het hergebruik van verpakkingen te verhogen en de hoeveelheid afval te verminderen. Blijf op de hoogte van deze ontwikkelingen, zodat u tijdig op toekomstige wetgeving kan inspelen en uw bedrijf zich daarmee als koploper op het gebied van verduurzaming kan onderscheiden ten opzichte van andere bedrijven. Het KIDV houdt hier een overzicht bij van de aanpassingen in de wet- en regelgeving, zoals de nieuwe recyclingdoelstellingen, aanpassingen van de essentiële eisen voor verpakkingen en de aanpak van single use plastics.

Aan de slag met duurzaam verpakken

Wie aan de slag gaat met duurzaam verpakken, ontdekt vaak al snel dat er meer bij komt kijken dan het gebruik van minder of ander materiaal. Het ontwikkelen van succesvolle duurzame verpakkingen vraagt dat u bijvoorbeeld ook kijkt naar het verpakkingsproces en de logistiek, naar het aankoop- en weggooigedrag van klanten en naar de verpakkings- en duurzaamheidsstrategie van uw bedrijf. Kijk voor meer informatie en tips op hoeverpakjeduurzaam.kidv.nl.

Brancheorganisaties Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) en Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) hebben een Brancheplan Duurzaam Verpakken 2019-2022 opgesteld. Hierin staan ambities, doelstellingen en concrete maatregelen om de milieu-impact van verpakkingen te reduceren. De brancheorganisaties richten zich hierbij voornamelijk op de verduurzamingsthema’s rethink, reduce, resource en recycle.

KIDV: kennis, advies en diensten

Het KIDV biedt kennis, advies en diensten aan producenten en importeurs van verpakte producten en verpakkingen. Via het KIDV bent u snel op de hoogte van actuele ontwikkelingen, trends en de wet- en regelgeving, vertaald naar uw eigen praktijk.

Voor advies op maat zijn verschillende sessies met het KIDV mogelijk, waarin deze onderwerpen aan de orde komen en (delen van) uw verpakkingsportfolio wordt doorgenomen. Bijvoorbeeld met medewerkers van verschillende afdelingen uit uw eigen organisatie, met branchegenoten en/of leveranciers. Het KIDV biedt ook trainingen aan, zowel op basisniveau als voor professionals in verpakkingen. Met de KIDV Recyclechecks voor flexibele en vormvaste kunststof verpakkingen, kunt u ook zelf beoordelen welke verpakkingen goed recyclebaar zijn.

Gerelateerd nieuws en evenementen

Nog geen antwoord op uw vraag?

Stel uw vraag en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.