Rapportage

Verpakkingsbarometer Zeep en reinigingsmiddelen

Publicatiedatum: 16 december 2021
Organisatie: KIDV

Het KIDV heeft gedetailleerd onderzoek uitgevoerd naar verpakkingen van veel verkochte zeep en reinigingsmiddelen. Hoe worden bijvoorbeeld allesreiniger en wasmiddelen over het algemeen verpakt en waar liggen de kansen om deze verpakkingen, uit het oogpunt van duurzaamheid, te verbeteren? Het onderzoek - onder de naam Verpakkingsbarometer - maakt het voor bedrijven inzichtelijk waar de meeste winst valt te halen om hun verpakkingen verder te verduurzamen.

Onderzoek

De Barometer-onderzoeken zijn verricht ten behoeve van de leden van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ). In de rapportages staan onder meer overzichten van verkoop- en verpakkingsgegevens, berekeningen over de hoeveelheid verpakkingsgewicht en berekeningen over de impactratio en het productresidu van de honderden onderzochte product-verpakkingscombinaties. De impactratio is de hoeveelheid verpakkingsgewicht per 100 gram/milliliter product. Het productresidu is de hoeveelheid product die in een verpakking achterblijft, nadat enige moeite is gedaan om de verpakking leeg te maken.

Ook bevat elke rapportage informatie over de verwerking van het verpakkingsafval, met conclusies en aanbevelingen om de verpakkingen te verduurzamen. Bijvoorbeeld door ze beter recyclebaar te maken, een ander materiaal te kiezen of de hoeveelheid materiaal te verminderen.

“Wat de Barometer zo waardevol maakt, is dat niet op één aspect van verpakkingen is ingezoomd, maar juist naar verschillende eigenschappen is gekeken die relevant zijn als het om duurzaam verpakken gaat. Zoals de recyclebaarheid, maar ook de hoeveelheid productresidu per verpakkingseenheid. Omdat er op dit gebied veel gebeurt binnen onze sector, verwachten wij dat er significante verbeteringen kunnen worden waargenomen in een eventueel vervolgonderzoek.”
Lisa Sligting, Sustainability Manager van de NVZ


Het onderzoek is onder regie van het KIDV uitgevoerd door studenten van de Haagse Hogeschool, de Hogeschool van Amsterdam en HAS Den Bosch, die een aan verpakken gelieerde studie volgen. Zij analyseerden honderden verpakkingen.

Download de rapportages

Er zijn rapportages opgesteld voor 7 veel voorkomende productgroepen: allesreiniger, handafwasmiddel, machine vaatwasmiddel, toiletreiniger en beelk, vloeibaar wasmiddel, wasmiddel tabletten en wasmiddel poeder. Daarnaast is er een overkoepelende rapportage opgesteld. Vul onderstaand formulier in en vink aan welke rapportages u wilt downloaden.

 

Lees de privacyvoorwaarden van het KIDV.