Verpakkingssystemen

Een productverpakkingscombinatie maakt altijd deel uit van een groter verpakkingssysteem. Systemen verschillen per situatie, maar onderstaande afbeelding geeft een veelvoorkomende configuratie weer.

De verschillende verpakkingslagen bieden functionaliteit in verschillende fasen in de levenscyclus van de productverpakkingscombinatie en ze worden daarom ook op verschillende plekken en onder verschillende omstandigheden afgedankt. Als je voor iedere verpakkingslaag zoveel mogelijk rekening houdt met de beschikbare afvalstromen, kunnen materialen beter worden gescheiden voor hergebruik of recycling.

Daarbij is het zinvol om bij het ontwikkelen van een verpakking al in een vroeg stadium naar het hele systeem te kijken en je de vraag te stellen of een bepaalde laag kan worden geëlimineerd of geoptimaliseerd. Er is soms nog winst te halen door een meer optimale afstemming tussen de verschillende lagen:

  • In de afbeelding wordt een verzamelverpakking weergegeven die weer in een doos wordt verpakt. Door de productverpakkingscombinatie of de verzamelverpakking sterk genoeg te maken, kun je de doos wellicht elimineren en kunnen de verzamelverpakkingen direct op de pallet worden gestapeld. Ook kun je mogelijk besparen op etiketten en specifieke doosbedrukking door de verzamelverpakking direct te printen met inkjet of laser.
  • Afhankelijk van het logistieke traject is het soms mogelijk om herbruikbare kunststof kratten te gebruiken als secundaire of transportverpakking. Er zijn voorbeelden van inklapbare kratten die na transport worden ingeklapt en leeg terug naar de leverancier gaan, om vervolgens weer opnieuw gevuld te worden. Dit is vaak ook een efficiënte manier van aanlevering van verpakkingsmaterialen bij de verpakker.
  • Ook is het zinvol om te kijken of je verpakkingscomponenten verder kunt optimaliseren, door het toepassen van recyclede materialen of het reduceren van de hoeveelheid materiaal.