Het onderscheid tussen bronscheiding en nascheiding van kunststof verpakkingsmateriaal, metalen verpakkingsmateriaal en drankenkartons wordt onder andere gemaakt vanwege verschillende omstandigheden in gemeenten. Zo kan op plekken met veel hoogbouw, waar inwoners minder plek hebben voor meerdere afvalbakken, inzameling plaatsvinden door bronscheiding via (ondergrondse) containers of door nascheiding. Hieronder zie je een gedetailleerde weergave van de inzameling van de materiaalstromen kunststof, metaal en drankenkartons via bron- en nascheiding.
Recycling van verpakkingsmateriaal
Nederland doet het goed op het gebied van recycling, ook in vergelijking met andere Europese landen. In 2019 is 81% van alle op de markt gebrachte verpakkingen gerecycled. Dat is boven de Nederlandse doelstelling van 70% die in het Besluit Verpakkingen is opgenomen en de EU-doelstelling van 55%.
Bron: Monitoringsrapportage 2019 Afvalfonds Verpakkingen
Bij het inzamelen, verwerken, sorteren en recyclen van gebruikte verpakkingsmaterialen zijn meerdere partijen betrokken. Iedere partij is verantwoordelijk voor een deel van de keten:
- Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inzameling huishoudelijk afval. Zij bepalen het inzamelsysteem en zijn verantwoordelijk voor het informeren van de inwoners. Het inzamelen wordt uitgevoerd door gemeentelijke of private afvalinzamelaars.
- Inzamelaars halen het afval op bij de huishoudens of bij de verzamelpunten en zorgen dat de afvalstromen naar de sorteerinstallatie of de verwerkingsinstallatie worden gebracht.
- Afvalstromen worden gesorteerd door verschillende afvalsorteerders die gespecialiseerd zijn in bepaalde types afval, zoals glas, papier, metaal, drankenkartons of kunststoffen.
- Recyclers verwerken de gescheiden materialen verder tot grondstof. Deze grondstoffen worden vervolgens verkocht aan producenten die er nieuwe verpakkingen van maken.