Dossier

Horeca en recreatie

Bedrijven in de sector horeca en recreatie verzorgen voedingsmiddelen voor de consumptie buitenshuis, zoals cafetaria’s, lunchrooms en restaurants, kiosken en tankstations, recreatie- en attractieparken. Zeker met het verbod op wegwerpplastics is deze sector op zoek naar duurzame alternatieven. De markt kenmerkt zich onder meer door veel kleine items (disposables en verpakkingen), die niet eenvoudig kunnen worden ingezameld en gerecycled.

Trends en uitdagingen

De belangrijkste ontwikkelingen die invloed hebben op verpakkingen in deze sector zijn:

  • Bedrijven hebben de afdanking van afval meestal niet zelf in de hand. De producten worden onderweg geconsumeerd. Daarnaast is er een hoog risico op zwerfafval.Communiceer op de verpakking in welke afvalbak deze thuishoort. Zorg voor voldoende afvalbakken in en rondom het verkooppunt en ruim zwerfafval op. Houdt bij het ontwerp van de verpakking al rekening met de gebruiksfase. Zijn er verpakkingsonderdelen die makkelijk in de natuur terecht komen? Kijk dan of er met behulp van aanpassingen in het ontwerp het risico op zwerfafval verkleint kan worden. Bekijk voor tips en inspiratie deze infographic.
  • De ingezamelde materialen zijn vaak vervuild en daardoor lastig te recyclen.Als er na consumptie voedselresten achterblijven in de verpakking, kan dit verstorend werken in het recycleproces. Als bijvoorbeeld vette producten en sauzen in papier worden verpakt, trekken deze vetten in het papier en is het papier niet meer goed recyclebaar. Of als consumenten verpakkingen van verschillende materialen in elkaar drukken, zijn deze materialen in het sorteerproces lastig van elkaar te onderscheiden. Er zijn steeds meer ontwikkelingen en innovaties in scheiding- en sorteertechnieken. Ga in gesprek met uw afvalinzamelaar of verwerker om de mogelijkheden te bespreken om de recycling van uw verpakkingen te verbeteren.
  • De opkomst van alternatieve materialen in plaats van kunststof, zoals papier, karton, bamboe en biobased en/of biodegradeerbare kunststoffen, zoals PLA. Om minder fossiele grondstoffen en met name kunststoffen te gebruiken, stappen meer bedrijven over naar hernieuwbare materialen, ook wel biobased materialen genoemd. Papier en karton zijn bekende biobased verpakkingsmaterialen, maar er zijn ook redelijk nieuwe voorbeelden, zoals het gebruik van olifantsgras of restproducten van tomatenplanten. Er zijn verschillende typen biobased kunststoffen. Van sommige is de molecuulstructuur hetzelfde als van fossiele kunststoffen. Deze biobased kunststoffen kunnen in de recycling worden gemengd met fossiele kunststoffen en hebben dezelfde eigenschappen, zoals smelttemperatuur of luchtdoorlaatbaarheid. Een voorbeeld hiervan is bio-PE, dat wordt gemaakt van suikerriet en onder andere wordt toegepast in HDPE flessen. 

    Er worden ook kunststoffen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen die een andere molecuulstructuur hebben dan de conventionele, fossiele kunststoffen. Zij hebben daardoor ook andere eigenschappen. Voorbeelden zijn PLA en zetmeel. Lees hier meer over biobased en composteerbare verpakkingen. PLA wordt bijvoorbeeld toegepast als coating in papieren drinkbekers of om plastic drinkbekers van te maken. Deze kunststoffen kunnen niet worden gerecycled bij het reguliere kunststof. Echter lenen sommige situaties zich voor het opzetten van een gesloten inzamelsysteem voor deze bekers. Bijvoorbeeld op een festival kunnen de kunststof bekers van PLA na het festival als bulk worden verwerkt. Indien het volume niet groot genoeg is, is het interessant om te verkennen of er samen met andere organisaties met dezelfde afvalstromen een groter volume verzameld kan worden.

    Het KIDV onderzocht in 2020 en 2021 hoe weggegooide koffiebekertjes en andere papieren wegwerpbekers het beste kunnen worden ingezameld en gerecycled. Lees hier meer over het onderzoek.
  • De behoefte aan gemak van consumenten (convenience economie) leidt tot meer verpakkingen.Maak consumenten bewust van het gebruik van mogelijk onnodig verpakkingsmateriaal bij het verkooppunt. Doe niet standaard een deksel op een drinkbeker of een vork en mes bij een maaltijd. Laat de consument kiezen en voorkom het onnodig gebruik van extra (verpakkings)materialen.
  • De maatschappelijke weerstand tegen zwerfafval en plastic soep groeit en is vooral gericht tegen gebruik van (eenmalig) plastic.De Europese commissie heeft een richtlijn opgesteld voor het gebruik van een aantal eenmalige kunststof producten en verpakkingen. Lees op de pagina over Europese wet- en regelgeving, voor welke verpakkingen dit geldt. De branchevereniging KHN (Koninklijke Horeca Nederland) heeft een infograpfic ontwikkeld voor kleine cafetariahouders, waarin wordt beschreven wat de Single Use Plastics-Richtlijn betekend voor deze bedrijven. Meer informatie over de Single Use Plastic-Richtlijn leest u op onze dossierpagina.
  • Meer hergebruik van verpakkingsmaterialen.Eén van de potentiële oplossingen om verpakkingen duurzamer te maken, is om van eenmalig naar meermalig gebruik te kijken. Hoe vaker een dergelijke verpakking wordt gebruikt, hoe lager de milieu-impact en hoe gunstiger meermalig gebruik uitvalt ten opzichte van het gebruik van eenmalige verpakkingen. Het is voor bedrijven die afhaalmaaltijden verstrekken ook interessant om te verkennen of een herbruikbare verpakking mogelijk is. Het KIDV is een Community of Practice Herbuikbare Verpakkingen gestart waarin de kansen en uitdagingen van herbruikbare verpakkingen besproken. Planet Reuse doet dit op Europees niveau. Daarnaast zijn er een aantal start-ups die herbruikbare verpakkingen voor maaltijden hebben ontwikkeld. Benieuwd naar deze innovaties? Klik dan hier.

Aan de slag met duurzaam verpakken

Wie aan de slag gaat met duurzaam verpakken, ontdekt vaak al snel dat er meer bij komt kijken dan het gebruik van minder of ander materiaal. Het ontwikkelen van succesvolle duurzame verpakkingen vraagt dat u bijvoorbeeld ook kijkt naar het verpakkingsproces en de logistiek, naar het aankoop- en weggooigedrag van klanten en naar de verpakkings- en duurzaamheidsstrategie van uw bedrijf. Kijk voor meer informatie en tips op hoeverpakjeduurzaam.kidv.nl.

Een groep koplopende bedrijven in de ouf-of-home sector heeft het Brancheplan Duurzaam Verpakken 2019-2022 voor de out-of-home sector opgesteld. Het KIDV was nauw betrokken bij het opstellen van het brancheplan. Hierin staan ambities, doelstellingen en concrete maatregelen om de milieu-impact van verpakkingen te reduceren, bijvoorbeeld door minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en door verpakkingen volledig recyclebaar en herbruikbaar te maken.

Download

Brancheplan Duurzaam Verpakken out-of-home sector

Gerelateerd nieuws en evenementen

Nog geen antwoord op uw vraag?

Stel uw vraag en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.