Menu Sluit
Praktijkvoorbeeld

Starbucks laat koffiebekers recyclen

Publicatiedatum: 24 oktober 2018
Organisatie: Starbucks

Na een succesvolle proef in Engeland zamelen elf Nederlandse Starbucks vestigingen gebruikte koffiebekers in, zodat deze kunnen worden gerecycled.

Starbucks vraagt consumenten om de koffiebekers op tafel te laten staan, zodat het personeel deze kan inzamelen. Ook staan er bakjes in de winkel waar klanten de koffiebekers zelf in kunnen weggooien zodat ze kunnen worden gerecycled. Deze inzamelbakjes zijn gemaakt van gerecyclede koffiebekers. Niet alleen Starbucksbekers, maar ook bekers van andere koffiewinkels mogen bij Starbucks worden weggegooid.

De koffiebekers worden ingezameld door afvalverwerkingsbedrijf Suez en gaan vervolgens onder andere naar recycler Essity. De bekers bestaan uit papier met een kunststof PE laag. Essity scheidt deze materialen van elkaar en maakt nieuwe papieren producten van de papiervezels. De deksels van de bekers worden nog niet gescheiden. Hier wordt nog aan gewerkt.

De doelstelling van Starbucks is om het recyclen van koffiebekers uit te breiden naar alle vestigingen in Nederland én naar andere Europese landen. Starbucks is tot nu toe de enige en nodigt andere koffieverkooppunten uit om zich bij het initiatief aan te sluiten.