Menu Sluit
Rapportage

Papieren wegwerpbekers: inzamelen, sorteren en recyclen

Publicatiedatum: 21 januari 2021
Organisatie: KIDV

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft in samenwerking met bedrijven, onderzoek uitgevoerd naar de inzameling, sortering en recycling van papieren wegwerp drinkbekers.

Papieren wegwerpbekers: inzamelen, sorteren en recyclen

De papieren wegwerp drinkbeker is één van de bekendste zogeheten papierlaminaatverpakkingen voor drink- en etenswaren. Deze verpakkingen zijn gebaseerd op papiervezels met een functionele coating, vaak van kunststof. Jaarlijks komt zo’n 20.000 ton per jaar van dit soort bekers op de Nederlandse markt. Eenmaal bij het afval wordt naar schatting ruim 90 procent van de bekers verbrand.

Het collectief met de brandowners - waaronder Starbucks, Hema, Albert Heijn To Go, NS Stations, Selecta en McDonald’s - is opgestart om mogelijke recyclingroutes en toepassingsmogelijkheden in kaart te brengen. Zij vroegen het KIDV om de zogeheten verwaardingsmogelijkheden van gebruikte papieren wegwerp drinkbekers in kaart te brengen. Daarnaast waren ook andere ketenpartijen betrokken, zoals Renewi, Essity en DS Smith, het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics en diverse consultants en experts uit de papierrecyclingindustrie.

Uit het onderzoek blijt dat vezels van gebruikte papieren drinkbekers als grondstof kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te maken, zoals hygiënepapier en karton. Een belangrijke voorwaarde hiervoor zijn homogene en schone stromen, net zoals volume en continuïteit.

Downloads

Download hier de eindrapportage van het KIDV en bijlage B over milieu-impact door Partners for Innovations.

Gerelateerd nieuws en evenementen