Menu Sluit
Praktijkvoorbeeld

r-PET drinkbeker met strawless-lid

Publicatiedatum: 9 september 2019
Organisatie: Bordex Packaging

De PET 360-drinkbekers met strawless lid van Bordex Packaging zijn gemaakt van gerecycled kunststof PET, afkomstig van gebruikte verpakkingen uit Nederland.

De bekers zijn vooral bedoeld om op festivals te worden gebruikt. In een dergelijke ‘gesloten omgeving’ kunnen de bekers eenvoudig worden ingezameld, zodat het kunststof kan worden gerecycled. Het Belgische festival Pukkelpop werkte in 2018 met de rPET-bekers. Afvalverwerker SUEZ zamelde die in en maakte er nieuwe bekers van. Op het festival in 2019 dronken de bezoekers dus uit bekers van tweemaal gerecycled kunststof.

De lids zijn een alternatief voor kunststof rietjes, die volgens de Plastic Stategy en Singel Use Plastic-richtlijn van de Europese Unie worden verboden. Lees hier meer over de huidige stand van zaken in het Europees beleid. De bekers en de lids zijn samen te recyclen.

Door het gebruik van gerecycled PET wordt er minder aanspraak gedaan op virgin PET en fossiele grondstoffen. Dit past binnen het gedachtengoed van een circulaire economie voor verpakkingen, waarin verpakkingsmaterialen worden verwerkt tot nieuwe verpakkingen.