Dossier

Zorg en gezondheid

Geneesmiddelen (ook zelfzorgmiddelen) vinden hoofdzakelijk via apotheken, drogisterijen en supermarkten hun weg naar de consumenten. De meest gebruikte verpakkingen hiervoor zijn blisters, kartonnen doosjes en potjes (van kunsstof of glas) en tubes. Verschillende factoren zorgen ervoor dat er maar beperkte speelruimte is om medicijnverpakkingen aan te passen. Zo’n 95 procent van de producten wordt in het buitenland geproduceerd en komt in de originele verpakkingen op de markt in Nederland. Medicijnverpakkingen moeten bovendien aan strikte eisen van nationale en internationale toezichthouders voldoen, bijvoorbeeld ten aanzien van patiëntveiligheid en de verplichte informatievoorziening.

Trends en uitdagingen

De belangrijkste ontwikkelingen die invloed hebben op verpakkingen in de sector zorg en gezondheid zijn:

  • Strenge wet- en regelgeving staan snelle en grote veranderingen aan geneesmiddelenverpakkingen in de weg.Door de strenge wet- en regelgeving die geldt voor geneesmiddelen, is het soms lastig om grote aanpassingen te doen. Duurzaam verpakken gaat niet alleen over het verminderen of veranderen van verpakkingsmateriaal. Kijk bijvoorbeeld ook naar het productieproces, transport en hoe er binnen uw bedrijf wordt omgegaan met bedrijfsafval? Klik hier voor meer informatie en tips.
  • DigitaliseringDe branche streeft op de langere termijn (2030) naar het volledig vervangen van papieren bijsluiters door betere digitale alternatieven.
  • Volledige recyclebaarheid van verpakkingen.De branche wil volledig recyclebare verpakkingen op de markt brengen. Vanwege de barrière-eigenschappen gebruikt de farmaceutische sector relatief veel PVC voor blisters, vaak gecombineerd met een aluminium doordrukstrip. Deze materialen zijn stoorstoffen bij de recycling van kunststof verpakkingen. Echter geeft de sector aan dat hier is nog geen alternatieven voor zijn. Het KIDV heeft recyclechecks ontwikkeld, waarmee een bedrijf kan beoordelen of de verpakking goed recyclebaar is of niet.
  • Verschuiving van glazen naar kunststof flacons. Er is een trend om bij nieuwe productregistraties glazen flacons door kunststof te vervangen.
  • Het grootste deel van de producten wordt in het buitenland (om)verpakt.Stel eisen bij de leverancier voor het gebruik van verpakkingsmateriaal en gebruik van omverpakkingen. Probeer lege ruimtes in omverpakkingen te voorkomen. Zorg voor een efficiënt logistiek proces en gewichtsreductie tijdens het transport. Klik hier voor meer informatie over materiaalgebruik en het verpakkingsproces. 

Aan de slag met duurzaam verpakken

Wie aan de slag gaat met duurzaam verpakken, ontdekt vaak al snel dat er meer bij komt kijken dan het gebruik van minder of ander materiaal. Het ontwikkelen van succesvolle duurzame verpakkingen vraagt dat u bijvoorbeeld ook kijkt naar het verpakkingsproces en de logistiek, naar het aankoop- en weggooigedrag van klanten en naar de verpakkings- en duurzaamheidsstrategie van uw bedrijf. Kijk voor meer informatie en tips op hoeverpakjeduurzaam.kidv.nl.

De brancheverenigingen in de farmacie en zelfzorggeneesmiddelen en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven hebben ieder een Brancheplan Duurzaam Verpakken 2019-2022 opgesteld. Het KIDV was nauw betrokken bij het opstellen van de brancheplannen. Hierin staan ambities, doelstellingen en concrete maatregelen om de milieu-impact van verpakkingen te reduceren, bijvoorbeeld door minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en door verpakkingen volledig recyclebaar of herbruikbaar te maken.

Gerelateerd nieuws en evenementen

Nog geen antwoord op uw vraag?

Stel uw vraag en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.