Menu Sluit
Instrument

KIDV Recyclecheck Flexibele Kunststof Verpakkingen

Publicatiedatum: 17 augustus 2023

De KIDV Recyclecheck is een hulpmiddel bij één van de vele keuzes die verpakkingsontwerpers, maar ook marketeers en inkopers, moeten maken als ze een nieuw product of verpakking op de markt brengen. Deze Recyclecheck is van toepassing op flexibele kunststof verpakkingen die vrijkomen in het huishoudelijk afval, of stromen die daarop lijken; bijvoorbeeld afval uit horeca, kantoren, winkels en dienstverlenende bedrijven.

KIDV Recyclecheck Flexibele Kunststof Verpakkingen

Aan de gebruiker wordt een beknopt aantal vragen gesteld over het materiaal en over verpakkingsonderdelen die invloed hebben op de sortering en recycling. Bij iedere vraag wordt extra informatie gegeven in het achtergronddocument. Aan het eind rolt het antwoord eruit: de verpakking is goed, redelijk, beperkt of niet recyclebaar.

Het KIDV heeft ook Recyclechecks voor vormvaste kunststof verpakkingenpapier- en kartonverpakkingen, glazen verpakkingen en metalen verpakkingen ontwikkeld. 

Het KIDV heeft onderzoek gedaan naar recyclebare alternatieven voor flexibele kunststofverpakkingen (laminaten). Er is onderzocht welke mogelijkheden en alternatieven er zijn voor tien typische en veelgebruikte laminaatverpakkingen die op dit moment lastig zijn te recyclen. Lees hier meer over het onderzoek.

Vul hieronder uw gegevens in om de KIDV Recyclecheck voor flexibele kunststof verpakkingen te downloaden. Dan wordt u per e-mail op de hoogte gehouden van updates. Klik hier voor de Engelstalige versie van de Recyclecheck (2021-versie, de vertaling van de 2023-versie volgt spoedig).

Download de KIDV Recyclecheck Flexibele Kunststof Verpakkingen - versie 2023

Lees de privacyvoorwaarden van het KIDV.

Subsidiemogelijkheden voor aanpassingen aan apparatuur en verpakkingslijnen

Bedrijven die productieapparatuur of verpakkingslijnen willen aanpassen die nodig zijn om verpakkingen goed recyclebaar of beter recyclebaar te maken, kunnen in aanmerking komen voor fiscaal voordeel uit de zogeheten MIA/Vamil-regeling. Die heeft betrekking op investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken. De regeling wordt uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Op het gebied van vormvaste en flexibele kunststof verpakken zijn er twee regelingen:

  1. Bedrijfsmiddelcode F1260 (Milieulijst) voor aanpassing van productieapparatuur om verpakkingen ‘goed recyclebaar’ te maken, die in de bestaande situatie worden geclassificeerd als ‘redelijk recyclebaar’, beperkt recyclebaar’ of ‘niet recyclebaar’. Klik hier.
  2. Bedrijfsmiddelcode A1261 (Milieulijst) voor aanpassing van productieapparatuur om verpakkingen ‘redelijk recyclebaar’ te maken, die in de bestaande situatie worden geclassificeerd als ‘beperkt recyclebaar’ of ‘niet recyclebaar’. Klik hier.