Menu Sluit
Instrument

KIDV Recyclecheck Flexibele Kunststof Verpakkingen

Publicatiedatum: 20 april 2021

De KIDV Recyclecheck is een hulpmiddel bij één van de vele keuzes die verpakkingsontwerpers, maar ook marketeers en inkopers, moeten maken als ze een nieuw product of verpakking op de markt brengen. De tool heeft het model van een beslisboom. Deze Recyclecheck is van toepassing op flexibele kunststof verpakkingen die vrijkomen in het huishoudelijk afval, of stromen die daarop lijken; bijvoorbeeld afval uit horeca, kantoren, winkels en dienstverlenende bedrijven.

KIDV Recyclecheck Flexibele Kunststof Verpakkingen

Aan de gebruiker wordt een beknopt aantal vragen gesteld over het materiaal en over verpakkingsonderdelen die invloed hebben op de sortering en recycling. De vragen moeten steeds met ja of nee worden beantwoord. Het KIDV geeft bij elke vraag ook achtergrondinformatie over de verschillende aspecten van sortering en recycling. Aan het eind rolt het antwoord eruit: de verpakking is goed recyclebaar, of niet.

Het KIDV heeft ook Recyclechecks voor flexibele kunststof verpakkingenpapier- en kartonverpakkingen, glazen verpakkingen en metalen verpakkingen ontwikkeld

Het KIDV heeft onderzoek gedaan naar recyclebare alternatieven voor flexibele kunststofverpakkingen (laminaten). Er is onderzocht welke mogelijkheden en alternatieven er zijn voor tien typische en veelgebruikte laminaatverpakkingen die op dit moment lastig zijn te recyclen. Lees hier meer over het onderzoek.

Vul hieronder uw gegevens in om de KIDV Recyclecheck voor flexibele kunststof verpakkingen te downloaden. Dan wordt u per e-mail op de hoogte gehouden van updates. Daarnaast informeren wij u dan ook over de beschikbaarheid van nieuwe Recyclechecks voor andere verpakkingsmaterialen. Klik hier voor de Engelstalige versie van de Recyclecheck.

Download de KIDV Recyclecheck Flexibele Kunststof Verpakkingen - versie 2021

Lees de privacyvoorwaarden van het KIDV.

Subsidiemogelijkheden voor aanpassingen aan apparatuur en verpakkingslijnen

Bedrijven die productieapparatuur of verpakkingslijnen willen aanpassen die nodig zijn om verpakkingen goed recyclebaar of beter recyclebaar te maken, kunnen in aanmerking komen voor fiscaal voordeel uit de zogeheten MIA/Vamil-regeling. Die heeft betrekking op investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken. De regeling wordt uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Op het gebied van vormvaste en flexibele kunststof verpakken zijn er twee regelingen:

  1. Bedrijfsmiddelcode F1260 (Milieulijst) voor aanpassing van productieapparatuur om verpakkingen ‘goed recyclebaar’ te maken, die in de bestaande situatie worden geclassificeerd als ‘redelijk recyclebaar’, beperkt recyclebaar’ of ‘niet recyclebaar’. Klik hier.
  2. Bedrijfsmiddelcode A1261 (Milieulijst) voor aanpassing van productieapparatuur om verpakkingen ‘redelijk recyclebaar’ te maken, die in de bestaande situatie worden geclassificeerd als ‘beperkt recyclebaar’ of ‘niet recyclebaar’. Klik hier.