Mode, textiel en sport
Het grootste deel van de producten dat in Nederland in de mode, textiel en sport wordt verkocht, is afkomstig uit het buitenland. Dit betekent dat ook het grootste deel van de verpakkingen wordt geïmporteerd. Verpakkingen worden vooral ingezet om de producten tijdens het transport te beschermen en zo te voorkomen dat ze beschadigd raken. De meeste detailhandelaren organiseren de logistiek en daarmee de inzet van verpakkingsmiddelen niet zelf, maar hebben wel belang bij verduurzaming van de verpakkingen. Bedrijven willen en moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Duurzaamheid kan van invloed zijn op de reputatie van een merk.
Trends en uitdagingen
Het KIDV signaleert een aantal belangrijke ontwikkelingen die van invloed zijn op verpakkingen in dit segment van de retailsector:
- De toename van online verkopen.Er is een stijging van het aantal online verkopen in de sector. Bij het versturen van de aankoop is er vaak een extra verpakking nodig. Denk dan ook na over de duurzaamheid van de verzendverpakkingen. Klik hier voor meer informatie over verduurzaming in de e-commerce sector.
- Herbruikbaarheid en uniformiteit van transportverpakkingen.Transportverpakkingen zijn voornamelijk kartonnen export- en distributiedozen, de pallets waarop deze worden vervoerd en de kunststof folie die eromheen wordt gewikkeld om de zendingen bijeen te houden. Voor de distributie worden ook herbruikbare kunststof kratten gebruikt. Om effectiever te verpakken en materiaal te besparen, worden transportverpakkingen gestandaardiseerd en geoptimaliseerd. Waar mogelijk worden in Nederland/Europa herbruikbare transportverpakkingen ingezet, bijvoorbeeld pallets, kratten en kledinghangers. Klik hier voor meer informatie over herbruikbare verpakkingen.
- Toepassen van gerecycled materiaal.In de sector worden veel kunststof zakken gebruikt. Behalve voor de bescherming van de producten, dienen ze ook om consumenten te informeren en om de producten goed te kunnen etaleren. Ook de kunststof kledinghangers, haakjes, kartonnen inserts, stickers en labels worden tot de verpakking gerekend. Voedselverpakkingen moeten aan strenge eisen voldoen, maar de verpakkingen in deze sector hoeven niet aan deze eisen te voldoen. Daarom lenen deze kartonnen, papieren en kunststof verpakkingen en verpakkingsonderdelen zich uitstekend voor het toepassen van gerecycled materiaal. Stel eisen aan de producten en verpakkingen die (buitenlandse) leveranciers leveren.
- Toepassen van biobased kunststoffen.Er zijn verschillende typen biobased kunststoffen. Van sommige biobased kunststoffen is de molecuulstructuur het zelfde als van fossiele kunststoffen. Deze kunnen in de recycling worden gemengd met fossiele kunststoffen en hebben dezelfde eigenschappen, zoals smelttemperatuur of luchtdoorlaatbaarheid. Een voorbeeld hiervan is bio-PE, dat wordt gemaakt van suikerriet en onder andere wordt toegepast in HDPE flessen. Er worden ook kunststoffen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen die een andere molecuulstructuur hebben dan de conventionele, fossiele kunststoffen. Zij hebben daardoor ook andere eigenschappen, sommige varianten zijn bijvoorbeeld composteerbaar. Voorbeelden hiervan zijn PLA en zetmeel. PLA wordt onder meer toegepast in trays en folies en zetmeel bijvoorbeeld in kunststof zakjes. Er zijn ook nieuwe materialen die niet composteerbaar zijn. Klik hier voor meer informatie over biobased en biologisch afbreekbare verpakkingen.
- Nieuwe verpakkingen worden zodanig ontworpen dat ze optimaal geschikt zijn voor recycling.Houd bij het ontwerp van een verpakking al rekening met de recyclebaarheid. Het KIDV heeft recyclechecks ontwikkeld voor vormvaste kunststof verpakkingen en voor flexibele kunststof verpakkingen en ontwikkelt deze momenteel ook voor andere materialen. Met de KIDV Recyclecheck kunt u relatief makkelijk beoordelen of uw verpakking goed recyclebaar is.
- Bedrijfsafval scheiden.Het scheiden van bedrijfsafvalstromen is de verantwoordelijkheid van bedrijven zelf. In deze sector worden veel producten uitgepakt voordat ze in de winkel worden gehangen en verkocht aan de consument. Ga in gesprek met een afvalverwerker in de buurt om te bespreken hoe u uw afvalstromen gescheiden kunt aanleveren, zodat deze stromen gerecycled kunnen worden. Klik hier voor de factsheet van het KIDV over verpakkingsafval van bedrijven.
- Vermindering uitgifte van draagtassen.Sinds 1 januari 2016 is in Nederland het gratis uitgeven van plastic draagtassen verboden. Deze maatregel had veel invloed op de mode, textiel en sportbranche, die vaak de aankopen meegeeft in een draagtas. Door deze maatregel is de uitgifte van het aantal plastic tasjes flink gedaald. Maak consumenten bewust van hun invloed op de vermindering van het gebruik van verpakkingen, zoals draagtassen. Bijvoorbeeld door te vragen ‘Gaat het zo mee?’ in plaats van ‘Wilt u er een tasje bij?’. Het KIDV deed onderzoek naar de milieu-impact van de verschillende materialen voor draagtassen.
Aan de slag met duurzaam verpakken
Wie aan de slag gaat met duurzaam verpakken, ontdekt vaak al snel dat er meer bij komt kijken dan het gebruik van minder of ander materiaal. Het ontwikkelen van succesvolle duurzame verpakkingen vraagt dat u bijvoorbeeld ook kijkt naar het verpakkingsproces en de logistiek, naar het aankoop- en weggooigedrag van klanten en naar de verpakkings- en duurzaamheidsstrategie van uw bedrijf. Kijk voor meer informatie en tips op hoeverpakjeduurzaam.kidv.nl.
De brancheorganisaties INretail, Modint en VGT hebben een Brancheplan Duurzaam Verpakken 2019-2022 opgesteld. Het KIDV was nauw betrokken bij het opstellen van de brancheplannen. Hierin staan ambities, doelstellingen en concrete maatregelen om de milieu-impact van verpakkingen te reduceren, bijvoorbeeld door minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en door verpakkingen volledig recyclebaar en herbruikbaar te maken.