Praktijkvoorbeeld

Fruitsalades in circulaire verpakking

Publicatiedatum: 23 augustus 2022
Organisatie: Albert Heijn

De verse fruitsalades (550 gram) van Albert Heijn zijn sinds maart jl. verpakt in kunststof bakjes van 40 procent gerecycled PET. Het PET is voor de helft afkomstig van statiegeldflessen en voor de helft van PET-trays uit huishoudelijk afval.

PET uit huishoudelijk verpakkingsafval is in Europa op dit moment de enige soort plastic die na mechanische recycling in voedselverpakkingen mag worden gebruikt. Tot nu toe kon dit alleen met PET-flessen zoals statiegeldflessen. PET-bakjes zijn al eerder, op beperkte schaal, tot nieuwe food trays gerecycled. Van het overig materiaal werden zwarte trays en/of strappings gemaakt, of dit ging verloren. Wat de nieuwe, transparante en recyclebare voedselverpakkingen bijzonder maakt, is dat de hiervoor gebruikte PET afkomstig is van nagescheiden afval en niet, zoals gebruikelijk, van brongescheiden afval. En het betekent extra capaciteit voor tray-to-tray recycling.

Het sorteren en verwerken van PET uit huishoudelijk afval is ingewikkeld en kostbaar. Verpakkingskundige Niels van Marle (KIDV): “Statiegeldflessen leveren een heel schone stroom  zuiver PET op. De vloeistof is er immers uit geschonken en er blijft een homogeen materiaal van hoge kwaliteit over. Trays uit de plasticbak zijn viezer en moeilijker schoon te krijgen. Er kunnen stroperige en plakkerige etensresten in zitten, en er moeten ook PET-verpakkingen van niet-voedselveilige producten worden verwerkt. Daarnaast is de materiaalsamenstelling van de trays gewoon ook lastiger te recyclen.”

De nieuwe tray-to-tray verpakkingen van Albert Heijn (in eerste instantie gaat het om ruim een half miljoen bakjes per jaar) zijn tot stand gekomen in samenwerking met plasticrecyclingbedrijf Umincorp en verpakkingsproducent Hordijk. De fruitsaladebakken bestaan voor 40 procent uit gerecycled PET waarvan minimaal de helft uit huishoudelijk verpakkingsafval. Het gerecyclede materiaal zit in de middenlaag van drie lagen, zodat het niet in direct contact komt met voedsel. De PET-verpakkingen scoren als ‘goed recyclebaar’ in de KIDV Recyclecheck Vormvaste Kunststof Verpakkingen.

Door de recycling van oude PET-bakjes komt er meer PET uit de statiegeldflessenstroom beschikbaar voor flessen, waardoor er minder nieuw (fossiel) plastic nodig is. Het stimuleert ook de plasticrecycling, omdat meer gebruikte voedselverpakkingen een nieuw leven als voedselverpakking krijgen. Ten slotte komt er meer gerecycled PET beschikbaar, in antwoord op de toenemende vraag naar gerecycled plastic.

Statiegeld?

Rijst de vraag of Albert Heijn de saladebakken niet beter kan innemen met een statiegeldconstructie: statiegeld leidt immers tot een hogere teruggave van verpakkingen en een hogere materiaalzuiverheid. Volgens het concern kleven hier (nog) te veel nadelen aan: de opslagcapaciteit is in veel winkels beperkt en de etensresten kunnen gaan lekken en stinken. Bovendien moeten consumenten die verpakkingen thuis apart houden en terugbrengen naar de winkel.

Met de ontwikkeling van mechanische tray-to-tray recycling voor voedselverpakkingen zet AH hoog in op circulair verpakken. De supermarkt streeft naar het gebruik van minimaal 50 procent gerecycled PET in 2025. Daarnaast wil het concern in 2025 twintig miljoen kilo minder verpakkingsmateriaal gebruiken en moeten dan alle eigen-merkverpakkingen 100 procent recyclebaar zijn. De afgelopen vier jaar werd al ruim negen miljoen kilo verpakkingsmateriaal bespaard door helemaal geen, minder of ander verpakkingsmateriaal te gebruiken.