Praktijkvoorbeeld

Inklapbare en herbruikbare zeecontainer

Publicatiedatum: 4 november 2021
Organisatie: Holland Container Innovations

De 4FOLD container van Holland Container Innovations (HCI) is een 40-voets inklapbare zeecontainer voor de business-to-business markt. Leeg zijn de stapel- en vouwcontainers efficiënter, goedkoper en duurzamer te vervoeren, met wereldwijd tot 37 procent CO2-besparing. Volgens HCI vormen ze daarmee een belangrijke stap voor de maritieme sector richting de Europese Green Deal-doelstellingen voor 2050.

Inklapbare en herbruikbare zeecontainer

Wereldwijd zijn meer dan twintig miljoen zeecontainers in omloop, jaarlijks goed voor ruim achthonderd miljoen containerbewegingen. Eenmaal gelost kan niet elke container vol terug. Sterker: twintig procent van de containers op zee is leeg en bij vervoer over land is dit zelfs veertig procent. Het verschepen van vele miljoenen lege containers veroorzaakt tot 200 Mton onnodige CO2-uitstoot en is duur: jaarlijks wordt meer dan 25 miljard euro uitgegeven aan het verplaatsen en opslaan van lege containers.

In lege toestand is de 4FOLD zeecontainer op te vouwen tot een kwart van zijn volume. Vier ingevouwen containers op elkaar zijn net zo groot als één standaard exemplaar en worden als één container behandeld. Schepen en vrachtwagens kunnen zo sneller en (kosten)efficiënter worden geladen. Ook zijn minder vervoersbewegingen nodig en neemt de opslag minder ruimte in. In uitgevouwen staat voldoet de 4FOLD aan alle eisen van een ‘gewone’ container. Inklappen en ontvouwen kost minder dan tien minuten.

Hangertainer

Behalve in de maritieme sector kan de vouwcontainer ook in andere branches worden toegepast, bijvoorbeeld in de mode-industrie als ‘Hangertainer’. De 4FOLD container wordt dan, voorzien van ‘kledinghangers’, gebruikt voor het vervoer van kleding. Studenten van de TU Delft berekenden voor de rondreis Shanghai - Venlo - Shanghai en Shanghai - Stockholm – Shanghai aanzienlijk lagere CO2-emissies en kosten.

Een (additioneel) voordeel van deze oplossing is dat de huidige grote hoeveelheid eenmalig gebruikt verpakkingsmateriaal (bekleding van de container met kunststof folie om de kleding tegen stof en beschadiging te beschermen) wordt vermeden, bij elke gebruikscyclus. Vaak wordt dit extra materiaal elke keer weggegooid. Bij de Hangertainer wordt deze bekleding (inclusief de stalen roedes voor de kledinghangers) hergebruikt. Dit scheelt veel afval, naast de CO2-besparing op (leeg) transport.

De 4FOLD inklapbare containers zijn volledig ISO-gecertificeerd, onder andere door het American Bureau of Shipping, DEKRA, Lloyd’s Register en de China Classification Society. Daarnaast HCI heeft een tiental patenten op haar ontwerp.