Menu Sluit
Praktijkvoorbeeld

Personal care in herbruikbare aluminium fles (2021)

Publicatiedatum: 31 mei 2021
Organisatie: This is Circular

This is Circular verkoopt online personal care producten, die in aluminium retourflessen door bakfietskoeriers bij de mensen thuis worden bezorgd. De lege flessen gaan met de koerier mee retour en worden dan opnieuw gebruikt. Met deze circulaire aanpak wil de jonge onderneming het gebruik van plastic wegwerpverpakkingen tegengaan.

Personal care in herbruikbare aluminium fles (2021)

Het systeem van This is Circular doet denken aan de melkboer die vroeger de flessen melk aan de deur verkocht en de lege flessen van de vorige keer mee terug nam. In dit geval koopt de klant online een Circular-product, in een hervulbare aluminium fles met een schroefdop. Bij de eerste bestelling worden een pompje of sproeidop meegeleverd. De pompen en sprays blijven bij de klant. Navullingen hebben een schroefdop die eenvoudig is te reinigen. De fietskoerier bezorgt de bestelling op de afgesproken tijd af en neemt de lege flessen mee retour. Die worden schoongemaakt, ontsmet en opnieuw gevuld. Zo is de cirkel gesloten.

De Circular-collectie bestaat uit persoonlijke verzorgings- en reinigingsproducten, zoals shampoo, conditioner, zeep en handdesinfectiemiddel. De metalen flessen hebben een inhoud van 500 ml of 100 ml. This is Circular voert een eigen lijn, maar verkoopt ook andere merken in hun eigen herbruikbare verpakkingen.

De refill-flessen kunnen ten minste tien keer opnieuw worden gebruikt, mits zij zorgvuldig worden vervoerd en gewassen. Al na drie keer hervullen is de CO2-belasting lager dan bij het gebruik van een eenmalige kunststof verpakking. Elke fles wordt visueel gecontroleerd voordat deze naar de klant gaat. Flessen met kleine deukjes blijven in roulatie, maar als er te grote beschadigingen zijn, wordt die uit het systeem gehaald en aangeboden voor recycling.

Klanten betalen 3 euro borg voor de grote flessen en 1,50 euro voor het reisformaat. Deze borg wordt na inlevering van het lege goed volledig gerestitueerd. De lege flessen kunnen eventueel ook op het kantoor van This is Circular worden ingeleverd of – voor eigen rekening – met de post worden teruggestuurd.

This is Circular wil uitbreiden naar andere Nederlandse steden, maar wie buiten Amsterdam woont kan al wel producten bestellen en thuis geleverd krijgen, via een koeriersbedrijf. Hiervoor worden bezorgkosten in rekening gebracht. Zodra er voldoende klanten in een bepaald postcodegebied zijn, zal This is Circular daar ook per fietskoerier gaan bezorgen.