Praktijkvoorbeeld

Navulbare flacon voor schoonmaakmiddel

Publicatiedatum: 4 januari 2021
Organisatie: SophieGreen

Het nieuwe Nederlandse merk SophieGreen introduceert een zo goed als plasticvrij concept  om thuis schoon te maken. Je koopt één keer een fles - de zogenoemde Bottle4Life- en daarna alleen nog maar de papieren refill-verpakkingen met een dosis schoonmaakpoeder. Thuis hoef je daar slechts zelf water aan toe te voegen.

Navulbare flacon voor schoonmaakmiddel

Elke refill-verpakking bevat twee sachets met reinigingspoeder. Eén sachet moet met 750 ml water worden aangelengd. Hiervoor kan de speciaal gemaakte Bottle4Life worden gebruikt of een willekeurige andere flacon. Elke navulling bespaart één nieuwe plastic fles. Op basis van de verkoopcijfers in het eerste jaar levert dit volgens de producent een besparing van 500.000 plastic flessen per jaar op.

De omverpakking is gemaakt van papier en dus recyclebaar. De sachets met navulling zijn weliswaar ook van papier, maar met een kunststof laagje waardoor ze bij het restafval belanden. Door de compactheid van de verpakking zijn minder vervoersbewegingen nodig dan voor de traditionele kunststof schoonmaakflacons, en daarmee minder CO2-uitstoot. Ook nemen de refills minder magazijn- en schapruimte in.

De eco-refill is bij de NL Packaging Awards 2020 tot winnaar uitgeroepen in de categorie Duurzaamheid. Deze categorie omvat verpakkingen en oplossingen die de ecologische footprint verlagen ten opzichte van bestaande alternatieven, zowel door reductie van energie- en grondstoffengebruik, als door tegengaan van productverspilling. ‘Het concept is goed doorgevoerd. Weinig materiaal voor de navulverpakking, de fles is gemaakt van PET en de trigger bevat geen metaal (…). Het is een innovatief concept en het toont lef om deze stap te maken’, aldus de jury.

SophieGreen kiest voor natuurvriendelijke schoonmaakproducten in duurzame plasticvrije verpakkingen om de hoeveelheid wegwerpplastic wereldwijd te verminderen. Naast de eco-refills is er bijvoorbeeld ook poeder om een sopje te maken, waarvoor geen plastic fles nodig is: het schoonmaakpoeder is verpakt in een plasticvrije kartonnen koker, die na gebruik als bewaardoos voor de eco-refills kan dienen.