Praktijkvoorbeeld

Schroeven in recyclebare doosjes

Publicatiedatum: 31 mei 2021
Organisatie: GebuVolco

De QZ-schroevenlijn van GebuVolco zit voortaan verpakt in doosjes van onbedrukt karton zonder kunststof kijkvenster, wat de nieuwe verpakking beter recyclebaar maakt dan de oude. Op de omdoosverpakking is het kunststof plakband vervangen door papieren tape. De maatvoering van de schroevendoosjes en omdozen is aangepast voor een efficiënter transport.

Schroeven in recyclebare doosjes

De oude verpakking van de (B2B) standaard spaanplaatschroeven waren doosjes van dik en stevig karton met blauwe opdruk, een etiket met productinformatie en een kunststof kijkvenster. Voor de nieuwe verpakking is lichter karton gebruikt en is de kleurdruk komen te vervallen. De etiketten hebben het FSC- en PEFC-keurmerk. Ook is het plastic venster weggelaten om het doosje beter recyclebaar te maken: het karton kan na gebruik in de oudpapierbak. De nieuwe verpakkingslijn kent doosjes met kiepklep voor de kleinere schroeven en doosjes met bovenklep voor de langere schroeven.

Alle doosjes en omdozen uit de verpakkingslijn van de QZ-schroeven hebben bovendien een efficiëntere afmeting gekregen: op een pallet kunnen zo meer dozen met schroeven worden vervoerd en opgeslagen. Dit levert een besparing op van meerdere containers per jaar, wat de CO2-uitstoot kan reduceren.

De aanleiding voor de nieuwe verpakking is tweeledig. Enerzijds was er een logistieke drijfveer: met verschillende eigen merken in de markt en verschillende doosjes moesten bij voorraadtekorten vaak voorraden worden omgepakt. Dit leidde tot verspilling van doosjes en onnodige logistieke bewegingen. Anderzijds speelde de verwachte vergroening van de bouwsector een rol: bij de aanbesteding stellen steeds meer bedrijven expliciete voorwaarden aan hun leveranciers inzake duurzaamheid. GebuVolco komt hier met de nieuwe verpakkingslijn aan tegemoet.

De duurzamere verpakkingslijn van de QZ-schroeven is naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 beschikbaar op de Europese markt.

GeBuVolco houdt zich bezig met verduurzaming op verschillende vlakken. Sinds januari dit jaar (2021) zijn 900 zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand in Hellevoetsluis geïnstalleerd. De opgewekte stroom wordt onder meer gebruikt voor het eigen energiegebruik op kantoor, magazijn en in de eigen productie. Het bedrijf is hiermee zelfvoorzienend in het eigen energieverbruik.