- Inspiratie
- Papier met suikerbietenpulp
Papier met suikerbietenpulp
Onder de naam Crown Native introduceren Cosun Beet Company, Duynie Group en Crown van Gelder een nieuwe lijn recyclebaar en voedselveilig papier. In het nieuwe papier is 20 procent suikerbietenvezels verwerkt, wat een forse milieubesparing oplevert vergeleken met traditioneel papier.
Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie) stelt dat met Crown Native een grote stap wordt gezet naar het industrieel gebruik van duurzaam suikerbietenpapier. Suikerbietenpulp is de grootste reststroom van de suikerproductie. In het papier is twintig procent van de virgin houtvezels vervangen door vezels van de suikerbiet. Traditioneel wordt deze pulp verwerkt tot veevoer of biogas. Gebruikt in papier krijgt het een hoogwaardige toepassing. De hergebruikte cellulose-vezels zijn volledig recyclebaar. Net als houtvezels zijn ze zo’n zeven keer te recyclen in papier en karton. Het suikerbietenpapier is herkenbaar aan de spikkeltjes; dit zijn kleine kurkdeeltjes afkomstig uit de schil van de biet.
Uit een life cycle analyse ‘tot aan de deur’ bij Crown van Gelder blijkt dat de vervanging van de 20 procent houtvezels door suikerbietenvezels 16 procent minder milieudruk oplevert. De milieuwinst zit ook op andere vlakken. Zo komen de suikerbietenvezels niet - zoals de houtvezels - uit verre landen naar de papierfabriek in Velsen-Noord, maar vanuit Groningen en Noord-Brabant. Door die lokale aanvoer zijn de transportafstanden korter en zijn minder transportbewegingen nodig. Ook dit draagt bij aan een afname in CO2-uitstoot en minder uitstoot van fijnstof.
Voor de verwerking van de bietenpulp wordt minder water gebruikt tijdens het productieproces. En doordat een reststroom wordt gebruikt, is geen extra landbouwgrond nodig. Ook zijn er geen chemicaliën nodig om de vezels aan het papier toe te voegen. Suikerbietvezels bevatten geen lignine, een stof in houtvezels die onder invloed van (UV-)licht geel kleurt. Dit maakt een energie-intensief verwijderingsproces, dat noodzakelijk is om wit papier te krijgen, overbodig.
Het duurzame papier is in industriële 25-kilozakken met succes getest bij Zeelandia, een internationale producent van ingrediënten voor brood- en banketbakkerijen. Onderzocht is of deze zakken zich tijdens hun levenscyclus bij klanten net zo gedragen als de standaard zakken van houtvezels. Gekeken is of het papier makkelijk open te snijden is, sterk genoeg en voldoende luchtdicht is en niet te glad. De zakken voldoen aan deze eisen.
Het suikerbietenpapier is geschikt voor direct voedselcontact en onderscheidt zich hiermee van gerecycled papier, dat vaak resten van niet-voedselveilige drukinkten bevat. Crown Native kan zowel voor productverpakkingen als voor boodschappentassen en promotioneel drukwerk worden gebruikt. Van Gilse, onderdeel van Cosun Beet Company, maakt het kilopak kristalsuiker er al van. Koninklijke VNP (Vereniging van Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken) drukte haar jaarverslag 2020/2021 op het nieuwe papier.
Cosun Beet Company wil voor alle papieren verpakkingen gefaseerd overstappen naar suikerbietenpapier. Meer dan twintig procent houtvezel vervangen door suikerbietvezels lijkt nog niet mogelijk. Bij experimenten op kleine schaal was vijftien procent tot nu toe het maximum. Twintig procent op industriële schaal is dus al veel.