Praktijkvoorbeeld

Platte pasta in een plat doosje

Publicatiedatum: 15 juli 2022
Organisatie: Morphing Matter Lab

Wetenschappers van de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh hebben een eetbare platte pasta ontwikkeld, genaamd ‘Morphing Pasta’. De platverpakte en stapelbare pasta, die pas vorm krijgt in kokend water, is duurzamer als het gaat om verpakking, transport en opslag.

Platte pasta in een plat doosje

Ikea doet het al jaren: meubels zo plat mogelijk verpakken voor een efficiënt transport. Geïnspireerd door deze aanpak ontwikkelden wetenschappers van de Carnegie Mellon Universiteit de Morphing Pasta: een tweedimensionale pasta die pas in kokend water zijn driedimensionale vorm krijgt. Volgens de onderzoekers is er voor platte, stapelbare droge pasta vijftig tot zeventig procent minder verpakking nodig, dus ook minder opslag- en transportruimte, en er hoeven minder vrachtwagens de weg op.

Bij verpakte macaroni bestaat zo’n zestig procent van de ruimte in de doos of zak uit lucht. Omdat de nieuwe pastavormen plat en recht zijn, kunnen ze efficiënter worden verpakt. Elk vormpje is aan één kant van het platte deeg voorzien van microribbeltjes. Tijdens het koken zet de groefzijde minder uit dan de gladde zijde, waardoor het deegwaar in de gewenste 3D-vorm verandert: in schelpjes, zoals conchigliepasta, in lange spiralen zoals fusilli, of in golven, krullen, vlinders of buisjes.  

De platverpakte pasta kan ook de ecologische voetafdruk van koken verkleinen. In Italië, bijvoorbeeld, veroorzaakt pasta koken ongeveer één procent van de uitstoot van broeikasgassen. Doordat platte pasta met een kooktijd van slechts zeven minuten sneller gaar wordt dan buisvormige pasta, is er minder energie nodig tijdens het kookproces en kan die uitstoot worden verminderd.

De platte pasta is volgens authentiek Italiaans pastadeegrecept gemaakt van griesmeel, bloem en water. Uit voorlopige smaaktesten blijkt dat de pasta dezelfde smaak en hetzelfde mondgevoel heeft als de traditionele versie. De pasta kan zelfs smakelijker zijn: doordat de groeven het oppervlak van een stuk pasta vergroten, blijft er meer saus aan de pasta kleven.

Morphing Pasta is een mooi voorbeeld van Rethink en Reduce: door aanpassingen aan het product wordt de verpakking efficiënter.