Praktijkvoorbeeld

Eetbare coating voor fruit

Publicatiedatum: 3 maart 2022
Organisatie: Liquidseal

Een eetbare coating die groenten en fruit langer vers houdt. Hiermee gaat Liquidseal de voedselverspilling tegen en wil het Leidse bedrijf het gebruik van milieubelastende verpakkingen verminderen. De coating is al op de markt voor (tropisch) fruit met een harde schil, zoals avocado’s en mango’s.

Eetbare coating voor fruit

Eenderde van het jaarlijks wereldwijd geproduceerde voedsel gaat verloren, volgens Liquidseal in totaal zo'n 1,3 miljard ton. Een deel daarvan bederft in de fase tussen de oogst en consumptie. De Premium Coating, een vloeibare verpakking die op groenten en fruit wordt gesprayed, beschermt de producten tegen bederf in het hele traject van kweker tot consument. De eetbare coating is chemicaliënvrij en voedselveilig conform de gestelde eisen in de FDA-regelgeving.De Food and Drug Administration is het agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten, dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert.

Groenten en fruit blijven na het oogsten ‘ademen’, wat leidt tot bederf. De coating vertraagt dit proces. Daarnaast beschermen de verschillende componenten in de vloeistof de producten tegen uitdroging. Ook suikergehalte en kleur blijven intact, doordat Liquidseal de UV-straling beïnvloedt. Zo blijven groenten en fruit langer vers. De productkwaliteit en -gewicht blijven behouden en het gebruik van verpakkingsmateriaal wordt in het hele traject na de oogst - transport, opslag en verkoop - gereduceerd. Een transportverpakking is nog steeds wel nodig.

Liquidseal werkt samen met het Duitse chemiebedrijf Kuraray uit Hattersheim, dat hoogwaardige polyvinylalcoholen produceert. Deze zijn nodig voor een goede hechting aan diverse soorten schillen. De eerste coating op de markt is geschikt voor gebruik op avocado’s en mango’s. Aan een nieuwe eetbare coating voor pruimen, perziken, ananas en bananen wordt gewerkt en er is al getest op appels, peren, pruimen, komkommers, tomaten en paprika's. In de Verenigde Staten is een coating op die producten toegestaan, in Europa nog niet.

De eetbare coating is een mooi voorbeeld van Reduce (of Refuse) en Rethink: door het product aan te passen, kan verpakkingsmateriaal dat groente en fruit langer houdbaar maakt, verminderd of zelfs weggelaten worden.