Praktijkvoorbeeld

Circulaire shampoo- en conditionerflessen

Publicatiedatum: 30 augustus 2022
Organisatie: Andrélon

Andrélon maakt haar shampoo- en conditionerflessen (met uitzondering van de dop) tegenwoordig van post consumer recyclaat (PCR), oftewel kunststof dat van gerecycled huishoudelijk (verpakkings)afval is gemaakt. Hiermee zegt het haarverzorgingsmerk – uitgaande van de 28 miljoen flessen die elk jaar in Nederland op de markt worden gebracht – jaarlijks een half miljoen kilo nieuw plastic besparen.

Circulaire shampoo- en conditionerflessen

Ooit waren de flessen van het Nederlandse bedrijf van glas; in 1962 deed de kunststof schubbenfles zijn intrede, die HDPE is vervaardigd en als goed recyclebaar uit de KIDV Recyclecheck voor vormvaste kunststoffen komt. Door de overstap naar PRC-plastic is de body van de 300 ml-flessen voor shampoos en conditioners nu volledig van gerecycled materiaal gemaakt.

Het is technisch een grote uitdaging om ook de (weliswaar recyclebare) doppen van gerecycled content te maken. Gebruikt plastic kan namelijk afbreuk doen aan de stevigheid, flexibiliteit en constantheid van het materiaal, waardoor de klepdop mogelijk minder goed werkt. Tijdens transport kan hierdoor lekkage en productverspilling optreden en bij veelvuldig openen en sluiten kan de dop afbreken. Andrélon onderzoekt in samenwerking met diverse partners of de dop in de toekomst eveneens van PCR-plastic kan worden gemaakt.

Het flexibele label (LDPE) wordt tijdens het recyclingproces van de harde kunststof (HDPE) gewassen en gedroogd, zodat het kan worden gerecycled tot vuilniszakken of dikwandige producten. De Andrélon-flessen zijn dus gemaakt uit gerecycled materiaal, maar zijn ook weer te recyclen. Dit maakt ze circulair.

De haarverzorgingsproducten vormen het overgrote deel van het Andrélon-assortiment. Het bedrijf streeft ernaar om ook in andere verpakkingen, bijvoorbeeld voor haarstyling, meer gerecycled plastic te gebruiken. Net als eigenaar Unilever wil Andrélon toe naar een circulaire economie, waarin plastic verpakkingen worden hergebruikt of gerecycled. Om te zorgen voor duurzaam transport en duurzame plasticverwerking wordt samengewerkt met een Nederlands recyclingbedrijf. Hier wordt gebruikt plastic uit vooral Nederlandse huishoudens ingezameld en verwerkt tot nieuwe grondstof. Dit jaar was Andrélon genomineerd voor de Afvalfonds Verpakkingen Awards in de categorie ‘innovatieve toepassing van recyclaat in verpakkingen’.

De doelstellingen van Unilever zijn om tegen 2025 alle plastic verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar te maken en dan wordt ten minste 25 procent gerecycled plastic in verpakkingen gebruikt.