Nieuws

Winnaars Afvalfonds Verpakkingen Awards 2022

Publicatiedatum: 10 juni 2022

Met een feestelijke uitreiking op 9 juni 2022 jl. is de verpakking van Cif (Unilever) overall winnaar geworden van de Afvalfonds Verpakkingen Awards. “Het hervulbare systeem van Cif is een goed voorbeeld van een systeemverandering waarbij duurzaamheid centraal staat. De innovatie zet andere spelers in de markt hopelijk ook aan tot verandering”, aldus voorzitter Marko Hekkert van de vakjury. De publieksprijs ging naar Umincorp, die met hun innovatieve scheidingstechnieken verschillende soorten plastic vanuit consumentenafval terugwinnen.

Winnaars Afvalfonds Verpakkingen Awards 2022

De zogenoemde eco refill verpakking van Cif deed in de verkiezing van het Afvalfonds mee in de categorie ‘Bedrijfsleven met de best herbruikbare verpakking’. In totaal waren er zeven categorieën en daarvoor kwamen 86 inzendingen binnen. Drie categorieën gingen over duurzaam verpakken: die voor de best herbruikbare verpakking, voor ‘de meest innovatieve toepassing van recyclaat in een verpakking’ en voor ‘de best recyclebare verpakking’. In deze categorieën werden de Awards uitgereikt door KIDV-directeur Chris Bruijnes. “In de verpakkingsketen gebeurt steeds meer op het gebied van samenwerking en innovatie. Ik hoop dat deze Awards-uitreiking ertoe leidt dat nog méér partijen geïnspireerd raken om verder te innoveren”, aldus Bruijnes.

Best herbruikbare verpakking en overall winnaar

De Cif-verpakking scoort hoog op de verschillende criteria, zoals wat de verpakking méér oplevert dan haar voorganger in termen van CO2-reductie en besparing op materiaal- en grondstoffengebruik. Het gaat om 75 procent minder plastic en 97 procent minder water en dus minder transportvolume, wat in een significante verlaging van de CO2-emissie resulteert. Het marktpotentieel is groot. De navulverpakkingen spreken aan bij de consument. Volgens onderzoek in het Verenigd Koninkrijk wil meer dan 80 procent van de consumenten hervulbare verpakkingen kopen, maar slechts 16 procent doet dat ook daadwerkelijk. Unilever gebruikt haar marketingkracht om dit laatste getal op te vijzelen, via slimme bundelverpakkingen en consumentencommunicatie, zowel via reclames als op het schap in de supermarkt.

Om consumentengedrag te veranderen is het volgens Unilever van groot belang dat meerdere spelers in de markt ook met hervulbare oplossingen introduceren en promoten. Door het succes van de hervulbare schoonmaakmiddelen breed te delen, wil de onderneming bijdragen aan een nieuwe norm binnen de gehele schoonmaakmarkt. Hekkert vertelt: “de volledige jury was het er mee eens dat Unilever met Cif lef toont. In het schap van schoonmaakmiddelen kan de relatief kleine navulverpakking een vreemde eend in de bijt lijken. Toch hebben ze de stap genomen de verpakking op de markt te brengen. Als relatief grote speler op de markt kunnen ze hiermee écht impact maken. Om dit lef en het omdenken te belonen, heeft Cif dan ook de overall prijs gewonnen.”

Innovatieve toepassing van recyclaat in verpakkingen

In deze categorie ging de Afvalfonds Verpakkingen Award naar Albert Heijn en Hordijk Verpakkingen voor hun zogenoemde tray to tray recycling. Van oude PET-bakjes worden nieuwe PET-bakjes gemaakt die als voedselverpakking mogen worden gebruikt. Albert Heijn is de eerste supermarkt die deze mogelijkheid benut en er verse fruitsalades in verpakt. Tot meer recyclaat beschikbaar komt, gaat het vooralsnog om 500.000 bakjes.

PET uit huishoudelijk verpakkingsafval is de enige soort plastic die na recycling als voedselverpakking gebruikt mag worden. Tot onlangs kon dit alleen met PET-flessen, waaronder statiegeldflessen. PET-bakjes en ander plastic verpakkingsafval werd verbrand of gerecycled tot laagwaardigere doeleinden, zoals bermpaaltjes of picknicktafels. Hordijk filtert nu mono-PET voedseltrays uit huishoudelijk afval uit de steden Rotterdam en Amsterdam. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Magnetische Dichtheid Scheiding (MDS), een speciale technologie die het recyclen van gemengde plastic afvalstromen aanzienlijk efficiënter maakt en tot boven de 99 procent zuiver recyclaat oplevert. Hordijk maakt daar nieuwe voedselveilige transparante voedseltrays van. Ook die zijn na gebruik weer volledig recyclebaar. Tot nu toe is de capaciteit nog beperkt, maar eind dit jaar gaat die omhoog en dan kan het MDS-rPET in veel meer voedselverpakkingen worden toegepast.

Aftermovie Awards-uitreiking

De best recyclebare verpakking

BVP verpakkingen won in deze categorie met de Papercooler koelbox. Deze koelbox werkt beschermend, is herbruikbaar en makkelijk transporteerbaar en vervoerbaar. De Papercooler is geheel gemaakt van papier en karton, waarvan circa 70 tot 80 procent afkomstig is uit gerecycled materiaal. Dit is bovendien vrij van laminaat, lak en/of coatings. De koelbox kan worden gesloten met papieren tape en worden voorzien van een papieren paklijstenvelop. Dit maakt de verpakking honderd procent plasticvrij. De jury prees het feit dat de koelbox verwerkbaar is in de reguliere afvalstroom van papier en goed recyclebaar. 

Publieksprijs

Naast de beoordeling door de vakjury is ook de consument gevraagd welke innovatie volgens hen het meest bijdraagt aan een duurzame samenleving. Ruim 5.000 stemmen kwamen binnen en met maar liefst 910 stemmen kwam Umincorp als winnaar uit de bus. Waar in het verleden het aangeboden materiaal alleen geschikt was voor verbranding, is het Umincorp aan de hand van nieuwe en innovatie scheidingstechnieken gelukt om verschillende soorten plastic uit het consumentenafval terug te winnen. Ruim 60% van de kunststof verpakkingen kan inmiddels worden teruggewonnen met een gemiddelde zuiverheid van 95%.

Overige winnaars

Overige categorieën en winnaars zijn:

  • Gemeente met een bewezen goed werkend inzamelsysteem voor alle verpakkingsstromen met als resultaat hoge kwaliteit en kwantiteit van het ingezameld materiaal: gemeente Wierden
  • Gemeente met de meeste effectieve communicatie(campagne) met inwoners over (zwerf)afvalinzameling: gemeente Waalwijk
  • Gemeente/bedrijfsleven met het beste samenwerkingsinitiatief om zwerfafval terug te dringen: gemeente De Bilt
  • Sorteerder/recycler met de beste innovatie in sortering en/of recycling van verpakkingsafval: Umincorp

Afvalfonds Verpakkingen Awards 2023

Vanwege het succes van deze eerste editie, worden ook volgend jaar Awards uitgereikt voor innovatieve initiatieven uit de verpakkingsketen. Meer informatie volgt spoedig.

Meer nieuws en evenementen