Dossier

Bouwmarkt en doe-het-zelf

Bouwmarkten en doe-het-zelf winkels hebben een lange historie aan verduurzamingsactiviteiten, ook op het gebied van verpakkingen en verpakkingsmaterialen. Vroeger werden vooral veel grove bouwmaterialen verkocht. Inmiddels zijn daar veel branchevreemde producten bijgekomen, zoals kampeerartikelen, fiets- en auto-onderdelen en elektronica. De meest gebruikte verpakkingen in de bouwmarkten zijn kunststof emmers, containers en flessen, kitkokers en tubes, blikverpakkingen voor verf en de zogenoemde hangverpakkingen (blisters, kokers, kaarten en zakjes).

Trends en uitdagingen

De belangrijkste ontwikkelingen die invloed hebben op verpakkingen in de bouwmarkten en doe-het-zelf winkels zijn:

  • Ambities van overheden en bedrijven om herbruikbare en recyclebare verpakkingen op de markt te brengen.Verpakkingen moeten voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. De Europese Commissie en Nederlandse overheid hebben de afgelopen jaren nieuwe voorstellen ingebracht en aangenomen en voeren actieprogramma’s uit, onder meer om de recyclebaarheid en het hergebruik van verpakkingen te verhogen en de hoeveelheid afval te verminderen. Blijf op de hoogte van deze ontwikkelingen, zodat u tijdig op toekomstige wetgeving kan inspelen en uw bedrijf zich daarmee als koploper op het gebied van verduurzaming kan onderscheiden ten opzichte van andere bedrijven. Het KIDV houdt hier een overzicht bij van de aanpassingen in de wet- en regelgeving, zoals de nieuwe recyclingdoelstellingen, aanpassingen van de essentiële eisen voor verpakkingen en de aanpak van single use plastics.
  • Het toepassen van recyclaat in kunststof verpakkingen.Het toepassen van recyclaat in verpakkingen zorgt ervoor dat er minder virgin materiaal nodig is. In deze sector zijn er veel kansen voor het toepassen van kunststof recyclaat, omdat deze verpakkingen niet hoeven te voldoen aan de eisen die aan voedselverpakkingen worden gesteld. In de markt voor bouw- en infrastructuur liggen nog veel mogelijkheden voor het toepassen van recyclaat, niet alleen in bestaande toepassingen van PE en PP, maar ook in het vervangen van andere materialen, zoals: hout en beton. Diverse bedrijven in de bouw geven aan dat er veel mogelijkheden zijn voor het toepassen van recyclaat. Mogelijke toepassingen zijn: verfemmers, drainage tegels, karbijnhaken, ventilatiekanalen, lantarenpalen, straatmeubilair, plantenbakken, wormenhotels, putdeksels, kolken, isolatiemateriaal, bouwblokken, dakpannen, etc. Meer informatie over het toepassen van kunststof recyclaat vindt u op kunststofhergebruiken.nl.
  • Een verschuiving van metaal naar kunststof voor verfverpakkingen.Verfemmers zijn verpakkingstypen die zich goed lenen voor het toepassen van gerecycled kunststof. Ingezameld kunststof verpakkingsafval wordt op dit moment gesorteerd in stromen van PET, PP, PE, folies en een mixstroom. Het meeste kunststofverpakkingsafval wordt (nog) niet op kleur gesorteerd, met als gevolg dat verschillende kleuren gemengd blijven. Hierdoor krijgt recyclaat vaak een donkergrijze kleur. Deze donkere kleur maakt de productie van felgekleurde producten van 100% gerecycled kunststof uitdagend. Aangezien verfemmers ook in donkere kleuren worden geproduceerd, kan het recyclaat hierin goed worden toegepast.
  • De groei van online verkopen.Steeds meer producten worden online verkocht. Daardoor komen steeds meer secundaire verpakkingen (dozen, palletfolies) bij huishoudens terecht. Communiceer op de verpakking bij welke afvalstroom de verpakking moet worden weggegooid, bijvoorbeeld met behulp van de Weggooiwijzer. Zorg dat de verzendverpakkingen ook duurzaam zijn. Klik hier voor meer informatie over verduurzaming van e-commerce verpakkingen.

Aan de slag met duurzaam verpakken

Wie aan de slag gaat met duurzaam verpakken, ontdekt vaak al snel dat er meer bij komt kijken dan het gebruik van minder of ander materiaal. Het ontwikkelen van succesvolle duurzame verpakkingen vraagt dat u bijvoorbeeld ook kijkt naar het verpakkingsproces en de logistiek, naar het aankoop- en weggooigedrag van klanten en naar de verpakkings- en duurzaamheidsstrategie van uw bedrijf. Kijk voor meer informatie en tips op hoeverpakjeduurzaam.kidv.nl.

De Vereniging van Winkelketens in de Doe-Het-Zelfbranche (VWDHZ) heeft een Brancheplan Duurzaam Verpakken 2019-2022 opgesteld. Het KIDV was nauw betrokken bij het opstellen van het brancheplan. Hierin staan ambities, doelstellingen en concrete maatregelen om de milieu-impact van verpakkingen te reduceren, bijvoorbeeld door minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en door verpakkingen volledig recyclebaar en herbruikbaar te maken.

Gerelateerd nieuws en evenementen

Nog geen antwoord op uw vraag?

Stel uw vraag en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.