Praktijkvoorbeeld

Zepen in gerecycled karton

Publicatiedatum: 17 maart 2022
Organisatie: Plus HappySoaps

Om het gebruik van kunststof flessen te verminderen, verkoopt PLUS de zepen van HappySoaps, die in doosjes van gerecycled karton zijn verpakt. Hiermee wil de supermarktketen de hoeveelheid afval jaarlijks met bijna een miljoen kunststof flessen verminderen en zo inzetten op minder én duurzame verpakkingen.

Zepen in gerecycled karton

Het assortiment van HappySoaps bij PLUS omvat verzorgingsproducten in vaste vorm, zoals stukjes zeep (bars), onder meer voor het reinigen van haar, gezicht en lichaam. De plantaardige zeepblokken zijn verpakt in gerecycled karton, dat na gebruik in de papierbak kan en weer te recyclen is. Het bijbehorende bewaar- en reisblikje is gemaakt van aluminium, net als het blikje waarin de deodoranten zijn verpakt. Bereikt het aluminium doosje zijn einde-levensfase, dan kan 95 tot 98 procent ervan worden gerecycled. Consumenten kunnen het zowel bij het restafval als het PMD gooien.

Door de verzorgingsproducten in kartonnen doosjes beschikbaar te maken voor een brede doelgroep verwacht PLUS dat er jaarlijks bijna een miljoen kunststof flessen minder worden weggegooid. Daarbij speelt mee dat de zeepblokken geen water bevatten zoals vloeibare shampoos, die voor ongeveer tachtig procent uit water bestaan. De geconcentreerde, compacte zepen gaan daardoor vier keer zo lang mee als traditionele verzorgingsproducten en vervangen drie tot vier kunststof flessen. Alle verpakkingen en producten worden handgemaakt in Nederland. Hierdoor, en vanwege het kleinere volume, blijven de vervoersbewegingen beperkt, en daarmee ook de CO2-voetafdruk.

De introductie van de HappySoaps past bij de duurzaamheidsdoelstellingen van PLUS om verpakkingsmateriaal te verduurzamen. In 2025 wil het supermarktbedrijf twintig procent minder plastic in de winkels gebruiken (ten opzichte van 2019) en verpakkingen zó maken dat ze altijd recyclebaar of herbruikbaar zijn.