Menu Sluit

Verpakkingsbarometer

Het KIDV heeft in 2019 gedetailleerd onderzoek uitgevoerd naar de meest verkochte artikelen in bepaalde categorieën. Hoe worden ze over het algemeen verpakt en waar liggen de kansen om deze verpakkingen, uit oogpunt van duurzaamheid, te verbeteren? Het onderzoek - onder de naam Verpakkingsbarometer - maakt het voor bedrijven inzichtelijk waar de meest winst valt te halen om hun verpakkingen verder te verduurzamen. 

Verpakkingsbarometer

Van elk product in de Verpakkingsbarometer zijn de verkoop- en verpakkingsgegevens in kaart gebracht. Er zijn berekeningen gemaakt over de hoeveelheid verpakkingsgewicht, de impactratio en het productresidu. De impactratio is de hoeveelheid verpakkingsgewicht per 100 gram/milliliter product. Het productresidu is de hoeveelheid product die in een verpakking achterblijft, nadat enige moeite is gedaan om de verpakking leeg te maken. Ook bevat elke rapportage informatie over de verwerking van het verpakkingsafval, met conclusies en aanbevelingen om de verpakkingen te verduurzamen. Bijvoorbeeld door ze beter recyclebaar te maken, een ander materiaal te kiezen of de hoeveelheid materiaal te verminderen.

Op dit moment is er onderzoek uitgevoerd binnen drie sectoren: 1. cosmetica, 2. zeep- en reinigingsmiddelen en 3. groenten- en fruitproducten. De bijbehorende rapportages zijn op de onderliggende pagina's te downloaden. 

  • Klik hier voor de Verpakkingsbarometer Cosmetica. 

    Hierbinnen zijn rapportages terug te vinden over de volgende veelvoorkomende productgroepen: bad en douche, body en handcreme, bodymilk, vloeibare shampoo, cremespoeling, haargel, deodorant, tandpasta en zonnebrand. 

  • Klik hier voor de Verpakkingsbarometer Zeep en Reinigingsmiddelen. 

    Hierbinnen zijn rapportages terug te vinden over de volgende veelvoorkomende productgroepen: allesreiniger, handafwasmiddel, machine vaatwasmiddel, toiletreiniger en bleek, vloeibaar wasmiddel, wasmiddeltabletten, waspoeder. 

  • Klik hier voor de Verpakkingsbarometer Groenten en fruit. 

    Hierbinnen zijn rapportages terug te vinden over de volgende veelvoorkomende productgroepen: bewerkt fruit, bewerkte groenten, onbewerkt fruit, onbewerkte groenten. 

Zodra er rapportages beschikbaar zijn van andere sectoren, actualiseert het KIDV deze pagina. Wilt u op de hoogte worden gehouden? Mail dan naar projectleider Nikki Groote Schaarsberg, via n.grooteschaarsberg@kidv.nl

 

Heeft u vragen over dit project?

Wij nemen spoedig mogelijk contact met u op.

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.