KIDV Verpakkingsbarometer – Deep Dive FNLI

Het KIDV heeft in 2019 gedetailleerd onderzoek uitgevoerd naar verpakkingen van uiteenlopende producten, de meest verkochte artikelen in bepaalde categorieën. Hoe worden de producten over het algemeen verpakt en waar liggen de kansen om deze verpakkingen, uit oogpunt van duurzaamheid, te verbeteren?

KIDV Verpakkingsbarometer – Deep Dive FNLI

Het onderzoek maakt voor brancheorganisaties en hun leden inzichtelijk waar de meest winst valt te halen om verpakkingen verder te verduurzamen. Een deel van de onderzoeken is door het KIDV uitgevoerd in opdracht van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Hierover zijn zogenoemde Deep Dive-rapportages opgesteld. Daarnaast heeft het KIDV voor enkele andere branches hetzelfde onderzoek uitgevoerd, onder de naam Verpakkingsbarometer. Via deze pagina zijn alle rapportages te downloaden.

Van elk product in de Deep Dive/Verpakkingsbarometer zijn de verkoop- en verpakkingsgegevens in kaart gebracht. Er zijn berekeningen gemaakt over de hoeveelheid verpakkingsgewicht, de impactratio en het productresidu. De impactratio is de hoeveelheid verpakkingsgewicht per 100 gram/milliliter product. Het productresidu is de hoeveelheid product die in een verpakking achterblijft, nadat enige moeite is gedaan om de verpakking leeg te maken. Ook bevat elke rapportage informatie over de verwerking van het verpakkingsafval, met conclusies en aanbevelingen om de verpakkingen te verduurzamen. Bijvoorbeeld door ze beter recyclebaar te maken, een ander materiaal te kiezen of de hoeveelheid materiaal te verminderen.

De onderzoeken zijn uitgevoerd in vier sectoren: 1. Cosmetica, 2. Zeep en reinigingsmiddelen, 3. Groenten- en fruit, 4. Levensmiddelen. De rapportages zijn hieronder te downloaden. 

  • Klik hier voor de Verpakkingsbarometer Cosmetica

Hier staan de rapportages over de verpakking van bad- en doucheproducten, body en handcrème, bodymilk, vloeibare shampoo, crèmespoeling, haargel, deodorant, tandpasta en zonnebrand. 

  • Klik hier voor de Verpakkingsbarometer Zeep en Reinigingsmiddelen

Hier staan de rapportages over de verpakking van allesreiniger, handafwasmiddel, machine vaatwasmiddel, toiletreiniger en bleek, vloeibaar wasmiddel, wasmiddeltabletten, waspoeder. 

  • Klik hier voor de Verpakkingsbarometer Groenten en fruit

Hier staan de rapportages over de verpakking van bewerkt fruit, bewerkte groenten, onbewerkt fruit, onbewerkte groenten. 

  • Klik hier voor de Deep Dive Levensmiddelen

Hier staan de rapportages over de verpakking van sauzen, broodbeleg, fris, water (koolzuurhoudend en koolzuurvrij) en sappen, bier, vetten/oliën, aardappelproducten, chocoladeproducten, zuivelproducten, consumptie-ijs, noten/pinda’s en zuidvruchten.

 

Zodra rapportages beschikbaar zijn van andere sectoren, actualiseert het KIDV deze pagina. Wilt u op de hoogte worden gehouden? Mail dan naar projectleider Nikki Groote Schaarsberg, via n.grooteschaarsberg@kidv.nl

 

Heeft u vragen over dit project?

Wij nemen spoedig mogelijk contact met u op.

Op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.