Menu Sluit
Praktijkvoorbeeld

Tulpenbollenpapier

Publicatiedatum: 6 maart 2023
Organisatie: Teeuwen & Zn / Schut Papier

Bollenteler Teeuwen & Zn en papierfabriek Schut Papier introduceerden in 2018 tulpenbollenpapier, een nieuw soort papier en karton dat uit tulpenbollenoverschot is vervaardigd. Het product bevat 25 procent gerecyclede tulpenbollen en is door het hergebruik van nuttige vezels en duurzame grondstoffen milieuvriendelijker dan traditioneel papier. Inmiddels wordt jaarlijks zo’n vier ton tulpenpapier geproduceerd.

Tulpenbollenpapier

Het idee voor het tulpenbollenpapier kwam van de Noord-Hollandse bollenkweker Tinus Teeuwen en zijn zwager Bert Lankhoorn, die al ervaring had met waterplantenpapier, wat 5 procent plantenresten bevat. Tulpenbollenpapier is een natsterke papiersoort gemaakt van 25 procent vezels van tulpenbollen, aangevuld met FSC-gecertificeerde houtvrije cellulose. Er worden geen chemische of andere producten, zoals bleekmiddelen, toegevoegd. In het tulpenbollenpapier is zowel de bruine schil (het huidje) als de glanzende binnenzijde van de bloembol zichtbaar als spikkeltjes. De bollenvezels zijn recyclebaar en net als houtvezels meermaals voor de productie van nieuw papier en karton te gebruiken.

Teeuwen teelt tulpen, hyacinten, narcissen en andere soorten bloembollen op zeventig hectare grond in Breezand. Overtollige bloembollen gingen altijd rechtstreeks naar de composthoop of de bio-vergister. Als je papier kunt maken van resten van waterplanten, waarom dan niet van bollen? De mannen vermaalden zelf dertig bollen en lieten het mengsel onderzoeken bij Schut Papier. De papierfabriek in Heelsum (Gld) bevestigde dat bollenresten en restpartijen bloembollen een goede grondstof zijn voor papier.

Afnemer van de eerste productie was de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB), die vanwege het honderdjarig bestaan in 2019 een jubileumkalender op tulpenbollenpapier liet maken. Inmiddels wordt het papier breed toegepast, met name buiten de bloemensector: er is in totaal zo’n veertien ton tulpenbollenpapier verkocht. Jaarlijks wordt vier ton geproduceerd voor toepassingen zoals boeken, kalenders, jaarrapporten, verpakkingsmateriaal, ansichtkaarten, toegangskaarten, posters, uitnodigingen, brochures en notitieboekjes. Het papier is geschikt voor offsetdruk, zeefdruk, laserdruk en inkjet en kan worden gerild en gevouwen.

Teeuwen wil met het tulpenbollenpapier bijdragen aan een duurzame samenleving. “Wij doen in de bollenteelt alles zo milieuvriendelijk, daar past dit papier ook bij: afval dat anders op de composthoop eindigt, krijgt in papier een hoogwaardige toepassing.” Ook de milieu-afdruk is gunstiger dan bij ‘gewoon’ papier: de bloembollenvezels komen uit Nederland en niet uit het buitenland, zoals houtvezels. De relatief korte transportafstand (160 km van de kwekerij in Breezand naar de papierfabriek in Heelsum) leidt tot minder CO2- en fijnstofuitstoot.

“Alle grondstoffen die wij gebruiken om papier te maken, zijn individueel recyclebaar. Dus wij gaan ervan uit dat het eindproduct dat ook is. In onze Environmental Statements verklaren wij dat al onze papieren recyclebaar zijn”, zegt Paul Spies van Schut Papier over de recyclebaarheid van het tulpenbollenpapier.

Raadpleeg voor meer informatie over de recycling van oud papier en karton de KIDV Recyclecheck.