Praktijkvoorbeeld

Tandpasta in recyclebare tube

Publicatiedatum: 17 oktober 2022
Organisatie: Colgate-Palmolive

Colgate-Palmolive verpakt zijn assortiment tandpasta’s in recyclebare tubes van polyethyleen. Colgate deelt de nieuwe verpakkingstechnologie belangeloos met andere fabrikanten.

Tandpasta in recyclebare tube

Elk jaar worden meer dan twintig miljard tubes tandpasta geproduceerd die niet in een circulaire economie passen. Recycling is erg moeilijk omdat ze verschillende materiaallagen bevatten, waaronder aluminium. De nieuwe tube van Colgate bestaat voornamelijk uit HDPE, het zogenoemde #2-plastic. Dit kan met andere HDPE vormvaste kunststoffen worden ingezameld en gerecycled. Voor de tube wordt meer dan één soort HDPE gebruikt, waardoor deze door de consument goed is leeg te knijpen.

De tube van Colgate-Palmolive is als eerste als ‘recyclebaar’ erkend door externe instanties, zoals RecyClass dat de recyclebaarheidsnorm voor Europa vaststelt. De dop van de tandpasta is gemaakt van polypropyleen (#5-plastic). Technisch gezien kan deze ook worden gerecycled, vast aan of los van de tube, afhankelijk van de recyclingregels in het betreffende land. Colgate doet onderzoek naar doppen van HDPE, omdat de totale verpakking dan slechts uit één kunststof (HDPE) bestaat en de dop op de tube gemakkelijker te recyclen is.

Theoretisch gezien zijn de tubes recyclebaar in alle landen waar harde HDPE-kunststoffen worden ingezameld. Wel zijn er nog enkele uitdagingen. De terugwinningsinstallaties verschillen per land en kleinere formaten tubes komen niet altijd door de sorteerinstallaties. Om het in de praktijk zo goed mogelijk te laten werken, heeft Colgate-Palmolive hierover in verschillende landen nauw overleg met materiaal- en recyclingorganisaties.

De consument wordt op de verpakking aangespoord en duidelijk gemaakt dat de tube samen met plastic flessen is te recyclen, zonder extra handelingen zoals schoonmaken. Ook wordt ‘de industrie’ opgeroepen om mee te innoveren, zodat recyclebare tubes zo snel mogelijk de standaard worden. Colgate deelt de nieuwe productietechnologie daarom belangeloos met verpakkingsproducenten, retailers en concurrenten, bijvoorbeeld via webinars en gezamenlijke werkgroepen.

Colgate-Palmolive bezat volgens Bloomberg en Euromonitor in 2020 meer dan een derde van de wereldmarkt met hun tubes en streeft ernaar dat alle tandpastatubes op de markt – en na verloop van tijd alle soorten tubes – tegen 2025 recyclebaar zijn. Eind dit jaar zijn alle Colgate-tubes in Europa recyclebaar. Een andere doelstelling van Colgate is om tegen 2025 alleen nog honderd procent recyclebare, herbruikbare of composteerbare verpakkingen te gebruiken.

Neopac, een van de grootste tubeproducenten ter wereld, heeft inmiddels ook een tube op de markt die volledig uit (HD)PE bestaat. Vele andere tubefabrikanten volgen.