Packalicious Live brengt transitie naar intrinsiek duurzaam verpakken op gang
De toekomst van verpakken moet vandaag de dag dringend worden besproken. Daar waren alle deelnemers aan Packalicious Live het met elkaar over eens. Een veelzijdige groep van zo’n zestig brand owners, retailers, verpakkingsleveranciers, hogescholen, universiteiten en studenten kwam op 9 november in Soesterberg samen om inspiratie op te doen en om met elkaar te discussiëren over innovatieve verpakkingsoplossingen op systeemniveau. Hoe kunnen zij gezamenlijk de weg uitstippelen naar intrinsiek duurzaam verpakken?
Dagvoorzitter Tieneke Breemhaar opende de dag met deze vraag aan KIDV-directeur Chris Bruijnes. Het KIDV is mede-oprichter van Packalicious. Bruijnes: “We moeten ons allereerst beseffen dat recycling maar een deel van de oplossing is. Momenteel besteden we veel tijd aan het beter recyclebaar maken van verpakkingen, maar we moeten óók verder kijken om de verpakkingsketen circulair te maken. Om kringlopen helemaal te kunnen sluiten, moeten we zelfs nog een stap verder. Dat is intrinsiek duurzaam verpakken, of in twee woorden: geen schade. Verpakken zonder afbreuk aan mens en milieu. Hoe dat er precies uitziet, daar hebben we op dit moment nog geen antwoord op. Dit is dan ook precies de uitdaging van Packalicious: hoe kunnen we hier toekomstbestendige oplossingen voor vinden?”
In Packalicious – de learning community in sustainable packaging – zijn verschillende partijen al langer bezig om ‘het nieuwe denken over verpakkingen’ te stimuleren. Afgelopen jaar werden in twee pilots twee verschillende vraagstukken uitgewerkt; nu is het tijd om de community naar het volgende niveau te tillen. Kenmerkend is de interdisciplinaire aanpak: de Packalicious Pioneers kijken uit allerlei verschillende invalshoeken naar actuele vraagstukken, die door de deelnemende bedrijven worden aangereikt.
Bjorn de Koeijer (Universiteit Twente) stond aan de wieg van Packalicious en lichtte het doel van de dag op het podium toe. “We geloven in het bundelen van onze krachten. Om uiteindelijk tot radicale veranderingen te komen, moeten we vandaag de juiste vragen vinden en stellen. Dit wordt de input voor de komende sessies en het vervolg van Packalicious.”
Om de creativiteit van de deelnemers aan te wakkeren, presenteerde Jacqueline Cramer, voormalig milieuminister, de tien leidende principes van de circulaire economie. “Mijn belangrijkste boodschap is: we kunnen niet alleen kijken naar de overheid om een circulaire economie voor elkaar te krijgen,” aldus Cramer, tegenwoordig hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en tevens voorzitter van het College van Onafhankelijke Experts van het KIDV. “Hoe krachtiger de overheid doelen stelt en beleidsinstrumenten inzet, des te beter. Maar parallel hieraan zijn koplopersgroepen en learning communities zoals Packalicious van groot belang. Het begint immers allemaal met een coalitie van mensen, die écht de noodzaak zien om te veranderen, hoge ambities hebben en ook mogelijkheden zien om radicale veranderingen door te voeren.”
“Zij kunnen gezamenlijk aantonen hoe de vernieuwing opgeschaald en uiteindelijk mainstream kan worden. Dit is een lastig proces en een groot avontuur, omdat niemand precies weet hoe dit moet. Belangrijk is dus dat je samen leert. Zolang iedereen in de coalition of the willing bereid is mee te doen en een duidelijk beeld heeft waar het heen moet gaan, kunnen grote sprongen worden gemaakt.”
Klik hier voor de presentatie van Jacqueline Cramer.
Het volgende onderdeel van het volle programma waren uiteenlopende kennissessies, waarin verschillende kennisinstellingen onderzoeksresultaten presenteerden en een aantal bedrijven hun ambities, motivatie en uitdagingen presenteerde:
- Rethink in the value chain - Stefan Hermsen (HAS Green Academy) en Inge Oskam (Hogeschool van Amsterdam)
- Contribute to a world without waste - Lotte Mastwijk (LC Packaging)
- Consumer behaviour - Ellen van der Werff (Rijksuniversiteit Groningen)
- A brand owner's view on sustainability transitions: balancing solutions - Patrick van Baal (FrieslandCampina)
- Weathering the perfect storm - Microplastics and additives - Arturo Castillo (Copernicus Institute of Sustainable Development, Utrecht University)
- From personal care to good care - Sjoerd Trompetter (Naïf Care)
Na deze kennissessies moesten de deelnemers zelf aan de slag. Drie parallelle brainstormsessies gingen respectievelijk in op de toekomst van winkelen, de toekomst van consumptie on-the-go en de toekomst van het vervoer van bulkgoederen. De case studies hiervoor kwamen van Albert Heijn, KraftHeinz en LC Packaging. Tijdens de brainstorm werden toekomstscenario’s verder uitgewerkt, maar vooral ook de weg hoe daar te komen. Vanuit de verschillende disciplines werd flink out-of-the-box gedacht en uiteindelijk werd één route uitgekozen en plenair gepresenteerd.
Na afloop klonken veel enthousiaste reacties in de zaal. Nick Schallies (Action): “Deze interactie en communicatie is ontzettend belangrijk in de stappen die we met elkaar willen maken. Vandaag was een goed begin om elkaar beter te leren kennen. Daarnaast is er heel veel creativiteit in de groep naar voren gekomen. De taak is nu aan ons gezamenlijk om al deze ideeën concreet te gaan maken.”
Petra Veen, adviseur leertrajecten bij het KIDV, sluit zich daar volledig bij aan. “Verschillende baanbrekende en grensverleggende innovaties zijn de revue gepasseerd. Deze vergezichten over de toekomst van intrinsiek duurzaam verpakken dienen in het vervolg van Packalicious als basis voor onderzoek en experimenten. Met als doel: realistische oplossingen genereren voor complexe en actuele verpakkingsvraagstukken. Daar gaan we nu werk van maken!”
Meer zien over dit evenement en de uitkomsten? Klik hier voor een visualisatie van de dag. De foto’s zijn hier terug te vinden.
Meer weten over Packalicious? Klik hier. De volgende sessie wordt gehouden op 22 maart 2023.