Ketenproject Flexibles
In het Ketenproject Flexibles werken vooraanstaande bedrijven, verpakkers, sorteerders en recyclers samen met het Afvalfonds Verpakkingen, Nedvang en het KIDV om meer flexibele kunststof verpakkingen te recyclen. Enerzijds om te kunnen voldoen aan de plastic recycling doelstellingen in Nederland, maar ook om uiteindelijk meer recyclaat beschikbaar te maken en de circulariteit van deze verpakkingen te verhogen. Het project ging begin 2022 van start en loopt in elk geval tot eind 2023 door.
Flexibele kunststof verpakkingen, oftewel flexibles, hebben over het algemeen uitstekende eigenschappen voor de bescherming en houdbaarheid van (voedsel)producten, maar zijn op dit moment moeilijk te recyclen. Er is sprake van een institutionele uitdaging als het gaat om de juiste infrastructuur voor het inzamelen, sorteren en recyclen van flexibles. Tegelijkertijd lopen bedrijven tegen technische uitdagingen aan als ze meerlaagse PET-, PE- en PP-verpakkingen willen vervangen door flexibele mono-materialen, zoals OPP en LDPE.
Op dit moment blijven flexibles dan ook achter wanneer je kijkt naar de recyclingdoelstellingen (50% in 2025 en 55% in 2030). Het huidige percentage moet omhoog. Dan kan bovendien beter worden voorzien in de groeiende vraag naar gerecycled content. Om dit te bereiken en de uitdagingen aan te pakken, is een ketenbrede benadering benodigd. Dit project is dan ook opgepakt door de volgende partijen: AVR, Attero, Prezero, Omrin, Veolia, Amcor, Mondi, FrieslandCampina, PepsiCo, Unilever, CEFLEX, Afvalfonds Verpakkingen, Nedvang en het KIDV. Er wordt onder andere gekeken naar:
- De sortering en recycling van PE en PP folies, o.a. door de sorteercapaciteit uit te breiden, sorteerspecificaties aan te scherpen en toe te voegen, de recyclecapaciteit te verstevigen én de inzet van recyclaat te stimuleren.
- Design-for-recycling en afstemming van verschillende richtlijnen op het gebied van flexibele kunststof verpakkingen – de guidelines van CEFLEX, RecyClass én de KIDV Recyclecheck;
- Toekomstige mogelijkheden van chemische recycling door het uitvoeren van een pilot t.b.v. de inzet van gerecycled content;
- De inzameling, door ook focus te leggen op consumentengedrag en communicatie – waar moet de consument de flexibele verpakking afdanken?
- Het doorvertalen van Europese wetgeving naar een Nederlands perspectief.
Eerdere resultaten
Het Ketenproject flexibles bouwt met deze acties voort op de zogeheten Community of Practice Laminaten, die het KIDV in 2019 startte. De resultaten die hieruit volgden, zijn in het kader van het Ketenproject Flexibles nog steeds relevant:
- Resultaat 1: Roadmap Multilayer flexible packaging in a circular economy
Deze Roadmap bevat een technische kijk op de huidige en toekomstige ontwikkelingen in het ontwerp en de recycling van meerlaagse flexibele kunststof verpakkingen. Het KIDV schetst de technische dilemma’s én benoemt acht oplossingsrichtingen om laminaatverpakkingen verder circulair te maken, elk met hun voor- en nadelen. De roadmap wordt ingezet voor een dialoog met ketenpartijen, die op een termijn van drie tot vijf jaar en op Europees niveau moet leiden tot breed gedragen keuzes om deze complexe materie aan te pakken. - Resultaat 2: Informatiekaart Towards Circularity of Flexible Plastic Packaging in 2025
Deze Informatiekaart biedt stakeholders inzicht in alle aspecten van de recycling van meerlaagse flexibele kunststof verpakkingen. - Resultaat 3: Webinar 'Unlocking the flexible packaging dilemma'
Op 11 februari 2021 werd de online Verdiepingsbijeenkomst 'Unlocking the flexible packaging dilemma' gehouden. Klik hier voor het verslag. U kunt de bijeenkomst hier terug beluisteren.
Meer informatie
Heeft u een vraag over het Ketenproject Flexibles of wilt u op de hoogte worden gehouden? Mail dan naar verpakkingsexpert Rolf van Sprang, r.vansprang@kidv.nl.
Meer over dit onderwerp? Bekijk dan de KIDV Dossierpagina: Flexibele verpakkingen en recycling.
Klik hier voor de actuele Recyclecheck van het KIDV voor flexibele kunststof verpakkingen.