Fieldlab Circular Packaging

Stichting FieldLab Circular Packaging (FLCP) heeft als doel om elke verpakking zo circulair mogelijk te krijgen door afstemming tussen (en innovaties in) verpakkingsdesign en afvalrecyclingprocessen.

Onze business

Als brand owner wilt u graag naar een 'zero-waste' toekomst. Maar hoe zit het met uw verpakkingen?

  • Stichting FLCP helpt uw merk naar meer circulaire verpakkingen
  • FLCP is een unieke samenwerking van merkfabrikanten en recyclingindustrie
  • Echte praktijktesten bij laboratoria en industriele recyclers: meten = weten
  • Advies en bewijsvoering om mogelijk te besparen op uw plastic verpakkingsbelasting
  • Een vertrouwde partner, diverse bekende A-merken gingen u voor

Elke verpakking die niet volledige opnieuw tot een grondstof voor nieuwe producten wordt verwerkt is een potentiële 'Use Case' voor het FLCP. Wij begeleiden u als klant met alle experts en stakeholders uit de verpakkingencyclus middels een strak workshopschema naar de juiste oplossing.

Sector specialisatie

Het FLCP is er voor alle bedrijven die hun producten in verpakkingen op de Nederlandse markt brengen. Wat is circulair verpakken? En hoe doe je dat? De theorie is bekend, maar hoe werkt het in de praktijk? Komt uw verpakking wel goed terecht na afdanking? Betekent recyclebaar ook dat dit daadwerkelijk gebeurt? En als dat niet zo is, wat kunnen we dan gezamenlijk doen, wat moeten we veranderen om het wel voor elkaar te krijgen? Het FLCP geeft antwoord op al deze vragen door de hele keten met u aan tafel te zetten. En concreet te toetsen wat er in de praktijk gebeurt en kan gebeuren.

Specifieke diensten op het gebied van duurzaam verpakken

Het FLCP is een stichting zonder winstoogmerk opgezet vanuit een samenwerking tussen koplopers uit het verpakkend bedrijfsleven en zes bedrijven uit de afvalrecyclingsector. Door het slim inzetten van de gezamenlijke kennis en infrastructuur van betrokken partijen, kan er snel tot oplossingen gekomen worden. Dit wordt bereikt door middel van een korte serie strak geregiseerde 'snelkookpan'-workshops met een doorlooptijd van omstreeks 3 a 4 maanden: het 'Use Case' traject. De oplossingen worden vervolgens per direct in de praktjk getoetst om ze verder te ontwikkelen totdat de optimale oplossing is bereikt.

Als tweede dienst 'runt' het FLCP projecten waarbij merkbedrijven pre-concurrentieel zijn aangesloten. Deze projecten gaan veelal over zaken die verpakkingstype overstijgend zijn, zoals effecten van lijmen en etiketten of de effecten van overtollig productresidu op de recyclebaarheid van verpakkingen.

Contactgegevens

www.flcp.nl 

Marc Reijnders, directeur
marc.reijnders@flcp.nl 
06-52001417