Menu Sluit
Nieuws

Aan welke eisen moeten herbruikbare voedselverpakkingen voldoen?

Publicatiedatum: 10 maart 2021

Reiniging en de retourlogistiek zijn twee belangrijke factoren bij de inzet van herbruikbare voedselverpakkingen. Aan welke eisen moeten deze verpakkingen, zoals maaltijdcontainers, volgens de verschillende partijen in de keten voldoen doen om meervoudig te kunnen worden gebruikt? Twee deelnemers aan de Community of Practice Herbruikbare verpakkingen hebben in opdracht van het KIDV onderzoek uitgevoerd om hier meer inzicht in te krijgen, en óók om de vraag te beantwoorden hoe standaardisatie van de verpakkingen hierbij kan helpen.

Aan welke eisen moeten herbruikbare voedselverpakkingen voldoen?

PackBack (voorheen Shared Packaging) onderzocht of en hoe standaardisatie van herbruikbare verpakkingen kan worden ingevoerd. Het onderzoek bestond uit desk research en interviews met bedrijven uit de keten, waaronder producenten van voeding, producenten en distributeurs van verpakkingen, logistieke dienstverleners en producenten van wasinstallaties. Doel was om inzicht te krijgen in de eisen die verschillende actoren stellen aan primaire herbruikbare voedselverpakkingen, voor de meest efficiënte en effectieve reiniging en retourlogistiek.

Mede op basis van ervaringen in de praktijk, werden functionele en niet-functionele vereisten geïdentificeerd, bijvoorbeeld voor materiaalgebruik, hittebestendigheid, transport en reiniging. Een van de uitkomsten is dat vierkante en rechthoekige vormen van primaire maaltijdverpakkingen de voorkeur verdienen, zowel uit oogpunt van logistiek als van reiniging. “Wij willen met het onderzoek bijdragen aan de versnelling en de adoptie van primaire herbruikbare voedselverpakkingssystemen”, aldus Tine Bakia van PackBack. “Ook geeft het een aanzet tot verder onderzoek naar de standaardisatie van deze systemen, zoals die al bestaan voor secundaire en tertiaire verpakkingen. Denk daarbij aan kratten, fusten en pallets.”

Klik hier voor de rapportage van PackBack.

YOYO.BoostReuse onderzocht wat de invloed is van het veelvuldig afwassen van herbruikbare maaltijdcontainers. Er werden voedingsmiddelenhouders van tien verschillende materiaalsoorten getest. Het doel van dit experiment was om praktische kennis op te doen over potentiële risico's en voordelen van het industrieel afwassen van herbruikbare maaltijdverpakkingen. Die moeten er eigenlijk altijd schoon en fris uitzien, zonder grote beschadigingen. Joanna Olszanska (YoYo): “In dit onderzoek is gekeken naar de effecten van het wassen en bewaren van voedsel op de verschillende soorten containers, zoals kleur en verkleuring van de verpakkingen, het achterblijven van druppels en vlekken, geurresten en de krasbestendigheid.”

Klik hier voor de rapportage van YOYO.BoostReuse.

De onderzoeken bieden aanbieders en gebruikers van primaire voedselverpakkingen, maar ook logistieke en industriële partijen, de mogelijkheid om een efficiënte oplossing te bieden voor de inzet van herbruikbare verpakkingen. “Het geeft alle partijen in de keten, van verpakkingsproducent tot retailer, handvatten om aan de slag te gaan met herbruikbare verpakkingen, zowel de ontwikkeling ervan als het kiezen van de optimale verpakking. Verder bieden de inzichten uit deze onderzoeken de bedrijven binnen het Brancheplan Duurzaam Verpakken out-of-home sector (2019) de mogelijkheid om samen te werken en gezamenlijk herbruikbare verpakkingen zo efficiënt en kosteneffectief mogelijk te implementeren”, aldus Marcel Keuenhof, verpakkingskundige van het KIDV en projectleider van de CoP Herbruikbare verpakkingen.

Deze community bestaat uit partijen die hun verpakkingen willen verduurzamen door herbruikbare opties te bestuderen en implementeren. Zowel supermarkten, merkeigenaren, dienstverleners, start-ups, kennisinstellingen en NGO’s doen mee in deze community. Wil uw bedrijf meedoen? Kijk hier voor meer informatie. U kunt ook lid worden van de besloten LinkedIn-pagina om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Meer nieuws en evenementen