Menu Sluit
Nieuws

Terugblik op KIDV-sessies tijdens Empack 2021

Publicatiedatum: 20 september 2021

De organisatoren van Empack haalden dit jaar opgelucht adem toen bleek dat de vakbeurs op het gebied van verpakkingstechnologie als vanouds door kon gaan in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Deze negentiende editie op 8 en 9 september 2021 stond in het teken van beter, efficiënter en duurzamer produceren. Als kennispartner van Empack organiseerde het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) twee kennissessies: een rondetafelgesprek over ‘impact meten en duurzaam verpakken’ én een programma rond alternatieven voor wegwerpplastics.

Terugblik op KIDV-sessies tijdens Empack 2021

Impact meten en duurzaam verpakken
Op de eerste dag trapte het KIDV af met een inhoudelijke sessie over The Sustainable Packaging Compass. Cor Waringa (Heineken), Siem Haffmans (Partners for Innovation), Esther Reynders (DeSter) en Niels van Marle (KIDV) gingen hierover met moderator Maartje Knaap (KIDV) in gesprek.

“Met The Sustainable Packaging Compass kunnen bedrijven in twintig minuten de duurzaamheid van een verpakking bepalen aan de hand van drie pijlers: recyclebaarheid, circulariteit en milieu-impact,” aldus Van Marle. Reynders en Waringa noemden het Compass een goede basis voor onderzoek of een verpakking duurzamer is. Waar Heineken zich momenteel vooral richt op herbruikbare opties, ligt de focus bij DeSter op recyclebaarheid en closed loop systemen.

Haffmans waarschuwde wel dat bedrijven moeten oppassen met de conclusies van de tool: “Je kunt het Compass en vergelijkbare tools goed gebruiken om een nieuw concept te testen, maar voor specifiekere details moet je toch echt uitwijken naar een volledige Life Cycle Analysis (LCA).” Van Marle: “De tool is inderdaad bedoeld om snel inzicht te geven in mogelijke verbeteringen om duurzamer te verpakken. Het is mogelijk om features van de verpakking aan te passen, waarna direct duidelijk is welke impact dat heeft op de verschillende duurzaamheidsaspecten.”    

Meer weten over The Sustainable Packaging Compass? Klik hier.

Bekijk de opname van dit rondetafelgesprek hier terug.

Alternatieven voor Single Use Plastics
Op de tweede beursdag gaf het KIDV het woord aan studenten die hebben deelgenomen aan de Packathon 2021, de jaarlijkse ontwerpwedstrijd van het KIDV. Dit voorjaar gingen in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Bunzl en het KIDV zo’n honderd studenten, afkomstig van dertien universiteiten en hogescholen, de strijd aan. Het doel: innovatieve en circulaire verpakkingsconcepten als alternatief voor wegwerpverpakkingen. In de top drie eindigden TerugBezorgd, Prik-it en Pack & Track.

TerugBezorgd is een concept met herbruikbare verpakkingen voor maaltijden die thuis worden bezorgd en bij een volgende bestelling door de bezorger weer mee retour worden genomen. Prik-it maakt mensen bewust van de plek waar ze hun afval weggooien, waardoor ze dat automatisch beter doen. Met Pack &Track kan de consument traceren waar de verpakking vandaag komt, hoe lang de verpakking gebruikt is en waar hij wordt afgedankt. Dat kan volgens de studenten helpen om beter zicht krijgen op het ontstaan van zwerfafval, maar de techniek is ook te gebruiken om inzicht te krijgen in het aankoop- en afdankgedrag van consumenten.

Meer weten over de Packathon 2021 en de concepten die de studenten hebben bedacht? Klik hier.

Bekijk de opname van deze sessie hier terug.

Gerelateerd nieuws en evenementen