Instrument

The Sustainable Packaging Compass

Publicatiedatum: 14 juni 2023
Organisatie: KIDV

Met The Sustainable Packaging Compass van het KIDV kunnen bedrijven de duurzaamheid van een verpakking bepalen aan de hand van drie pijlers: recyclebaarheid, circulariteit en milieu-impact. Daarnaast is het mogelijk om de huidige product-verpakkingscombinatie te vergelijken met andere alternatieven.

The Sustainable Packaging Compass

Update: deze tool is gelanceerd in juli 2021 en zowel in september 2022 als in juni 2023 is een update gepubliceerd. 

Gebruik

De tool is relatief eenvoudig te gebruiken. Het duurt slechts twintig minuten om een geheel scenario te doorlopen en de resultaten te verkrijgen. Houd hiervoor de technische gegevens van de verpakking bij de hand en informatie over de end-of-life scenario’s van de verpakking. Elke pijler – zowel recyclebaarheid, circulariteit en milieu-impact – meet een ander aspect van duurzaamheid en dit leidt tot een overall inschatting van de duurzaamheid van een verpakking in de Nederlandse verpakkingsketen.

Tot 2022 konden alleen scenario's worden opgesteld voor flexibele kunststof verpakkingen en vormvaste kunststof verpakkingen. Sinds 2023 zijn andere materialen toegevoegd (glas, metaal, papier en karton). De berekeningen zijn gebaseerd op de huidige situatie van sorteer- en recyclinginstallaties in Nederland. Op basis van nieuwe ontwikkelingen wordt het Compass geactualiseerd. 

Naar de tool

Het Compass werd in opdracht van het KIDV gebouwd door RDC Environment. De tool is alleen beschikbaar in het Engels. Er zijn twee versies van de tool. Het is mogelijk om - zonder een account aan te maken - snel een verpakking te evalueren, waarbij de gegevens niet worden opgeslagen. Als een bedrijf verschillende scenario’s wil opslaan en vergelijken, moet er een account worden aangemaakt.

Klik hier om naar de tool te gaan.

N.B. Het KIDV heeft de tool uitvoerig getest samen met test-gebruikers. Mocht u onverhoopt toch een bug tegenkomen of vragen hebben over de uitkomst, neem dan contact met ons op.

 

Meer weten over The Sustainable Packaging Compass?

Lees hier het interview met projectleider Niels van Marle.

Met The Sustainable Packaging Compass willen we bedrijven helpen om te bepalen welk facet van duurzaamheid het beste kan worden aangepakt.”

 

Heeft u vragen over The Sustainable Packaging Compass?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.