Praktijkvoorbeeld

Retoursysteem transporttrays voor tuinbouwketen

Publicatiedatum: 23 december 2021
Organisatie: Modiform / Landgard

Modiform en Landgard hebben voor enkele Duitse bouwmarktketens een retoursysteem voor transporttrays opgezet. De nieuwe trays van polystyreen, TrayC geheten, kunnen worden hergebruikt en uiteindelijk volledig gerecycled.

Retoursysteem transporttrays voor tuinbouwketen

Modiform is een Nederlandse producent van kweek-, transport- en verpakkingsystemen voor de tuinbouwketen. Landgard is een Duitse afzetcoöperatie van kwekers van bloemen en planten, groenten en fruit. Doel van hun initiatief is om de recycling van transporttrays in de B2B-keten te stimuleren en de materiaalkringloop in de tuinbouwketen te sluiten.

In de tuinbouw wordt veel gewerkt met eenmalige transporttrays. Een groot deel daarvan blijft bij de retailers ‘hangen’ of wordt vernietigd. Het retoursysteem TrayC voorziet in een gesloten loop met gerecyclede en recyclebare PS-trays: gebruikte exemplaren worden bij de bouwmarkten opgehaald en in een centraal verzamelpunt gesorteerd. Schone en onbeschadigde trays gaan terug naar de telers voor hergebruik. Teruggekomen exemplaren worden bij Modiform verwerkt tot schoon granulaat, waarmee nieuwe trays worden geproduceerd. Zo blijft de ecologische footprint laag en blijven grondstoffen behouden.

De TrayC-tray kent vijf modellen, geschikt voor potten van 9 tot en met 13 centimeter in het formaat 56 x 31 centimeter. De transporttrays zijn uniform en stapelbaar, voor een laagdrempelige inzameling en sortering. Omdat alle deelnemende kwekers dezelfde trays gebruiken, is er één materiaalstroom, wat de recycling vergemakkelijkt. De TrayC’s gaan ongeveer twee keer mee. Aan het einde van hun levensduur zijn ze volledig te recyclen.

In een volgend stadium wordt het TrayC-systeem uitgebreid en gaan meer bouwmarkten en andere handelspartners deelnemen aan het project. Modiform wil voor 2025 virgin plastic verbannen in de eigen productie en bedrijfsvoering én in de tuinbouwbranche. Samen met Landgard maakt Modiform  zich sterk om verschillende product-verpakkingscombinaties te ontwikkelen en te produceren, waarvan de verpakkingen worden hergebruikt. Als dit niet meer mogelijk is,  worden de trays teruggehaald voor recycling, om de materialenkringloop in de hele tuinbouwketen gesloten te maken.