Menu Sluit

Papierlaminaatverpakkingen

CIRCUP richt zich op het zo circulair mogelijk maken van het huidige papieren drinkbeker systeem. Indien relevant worden ook soortgelijke functionele vezelgebaseerde laminaatverpakkingen betrokken, bijvoorbeeld voedselbakjes, papieren snoepwikkels en diepvriesverpakkingen.

Papierlaminaatverpakkingen

Papierlaminaatverpakkingen, zoals papieren drinkbekers, bestaan ​​voornamelijk uit houtvezels: een hernieuwbare grondstof uit duurzaam beheerde bossen.

Om aan consumenten veilige voedsel- en drankverpakkingen te kunnen leveren, moeten enkele minimale maar functionele barrièrematerialen worden toegevoegd aan deze op vezels gebaseerde verpakkingen. Naast de functionele doeleinden spelen deze barrières een belangrijke rol bij het verlengen van de houdbaarheid van een breed scala aan producten, waardoor onnodige voedselverspilling wordt voorkomen.

De relatieve hoeveelheid barrièremateriaal (coating of laminaat genoemd) varieert tussen de 2% en 20%, van gecoate papieren snack- en snoepwikkels tot drankenkartons. Bij papieren drinkbekers is dat meestal rond de 5% enkelzijdige coating voor warme dranken en een iets hoger percentage voor bekers voor koude dranken (shakes) omdat deze vaak dubbelzijdig gecoat zijn.

De meest toegepaste coating bestaat uit het polymeer polyethyleen (PE). In mindere mate wordt een coating op basis van polymelkzuur (PLA) toegepast. Nieuw op de markt zijn de zogenaamde ‘waterdispersiecoatings’ die vet-, geur-, en vochtwerende eigenschappen hebben en waarvan geclaimd wordt dat ze recyclebaar en afbreekbaar zijn. De ervaringen en conclusies hierover zijn op dit moment nog niet eenduidig.