Nieuws

Packathon 2022: studenten aan de slag met productresiduen

Publicatiedatum: 1 april 2022

Dinsdag 5 april a.s. stappen veertig studenten in de bus naar Heerenveen, waar zij bij het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) meedoen aan de Packathon 2022. Dit is de jaarlijkse, eendaagse ontwerpwedstrijd van het KIDV, die dit keer in het teken staat van productresiduen. Oftewel: de laatste restjes mayonaise, stroop, margarine of tandpasta uit een knijpfles, kuipje of tube, verpakkingen die uiteindelijk allemaal afval worden.

Packathon 2022: studenten aan de slag met productresiduen

Kunnen de studenten een innovatieve oplossing bedenken om deze voedselverspilling tegen te gaan? Tegelijk vergroten ze daarmee de kans op een goede recycling van de verpakkingen. Het productresidu verstoort namelijk dikwijls de sortering en recycling. Bijvoorbeeld: een kunststof fles met productresidu kan te zwaar zijn, waardoor deze niet goed wordt gesorteerd en dus niet in de juiste kunststoffractie (voor recycling) terechtkomt. Dit maakt deze verpakking dan niet of slecht recyclebaar.

De casussen voor de Packathon 2022 zijn ingebracht door Upfield, Cosun Beet Company en Unilever. Upfield is ’s werelds grootste producent van plantaardige voedselproducten, zoals vloeibare margarines, verpakt in kunststof knijpflessen. Cosun Beet Company is de voormalige Suiker Unie, die niet alleen suiker produceert maar onder de merknaam Van Gilse bijvoorbeeld ook schenkstropen op de markt brengt. Om deze verpakkingen gaat het in de Packathon. Tot slot doet Unilever mee met de tandpastatubes van Prodent. 

Dit jaar doen studenten mee van De Haagse Hogeschool, de Hogeschool van Amsterdam en de Technische Universiteit Delft. De Packathon wordt door het KIDV georganiseerd in samenwerking met het NTCP en met het Fieldlab Circular Packaging, dat in opdracht van brand owners onderzoek uitvoert – zoals naar de effecten van productresiduen - om de recyclebaarheid van verpakkingen te verbeteren.

 

‘Packathon is een gouden kans voor studenten’

Oók in de bus naar het NTCP zit Eline Bobbe. Zij is student Industrieel Product Ontwerpen aan de Hogeschool Rotterdam en nam vorig jaar deel aan de Packathon, die toen in het teken stond van wegwerpverpakkingen. Ze bedacht met haar groepje een ludieke inzamelmethode voor on the go koffiebekers, waardoor die kunnen worden gerecycled en niet als zwerfafval op straat belanden.

“Alleen al het meedoen was ontzettend enorm leerzaam. De experts die de Packathon begeleiden geven je veel kennis mee. We bedachten ‘Prik it’, waarbij consumenten hun lege beker op speciale bomen kunnen prikken, die in het park staan of op andere plaatsen waar veel mensen komen. Zo blijven ze part van het andere afval en kunnen als mono-stroom worden ingezameld en gerecycled. Herbruiken in plaats van misbruiken”, vertelt Bobbe.

Haar groepje eindigde bij de beste drie concepten. De beloning daarvoor was een presentatie van het idee op de verpakkingsbeurs Empack later in het jaar. “In de tussentijd ontwikkelde ik het idee samen met Jasmijn Smit verder door. Het was voor ons de eerste keer dat wij zo’n presentatie voor publiek gaven. Dat je daar als jonge ontwerpers je eigen ideeën mag vertellen, is een mooie kans. Om daarnaast ook nog in contact te komen met een beleidsmedewerker van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, die heel erg enthousiast was over het concept, dat gaf mij enorm veel positieve energie.”

Bobbe bleef daardoor aan het nadenken over verbeteringen aan het concept, wat uiteindelijk leidde tot het ontwerp van een heel nieuwe koffiebeker: de Tricup. Die is niet rond, maar driehoekig met het deksel vast eraan, vervaardigd uit één materiaalsoort en nestbaar. De planning is dat in juni de eerste oplage wordt geleverd, waarmee dan twee pilots worden gehouden. Inmiddels heeft Bobbe zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel; ze hoopt eind juni binnen haar bedrijf af te studeren.

“Zonder de Packathon was dit nooit op mijn pad gekomen. Daarom vind ik het geweldig dat zulke evenementen worden georganiseerd. Ze bieden studenten een gouden kans. Omdat ik het zó leuk vindt, heb ik aan het KIDV gevraagd of ik mocht helpen in de begeleiding van de Packathon dit jaar. En daarom zit ik volgende week dus ook in de bus.”

Meer nieuws en evenementen