KIDV publiceert 2025 versies van Recyclechecks
19 december 2024
Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) werkt met de Universiteit Twente en drie hogescholen samen in een onderzoeksproject om het huidige onderwijs aan verpakkingsontwerpers ‘transdisciplinair’ te maken. Het bedrijfsleven speelt hierin een prominente rol. “We vormen een ‘learning community’ waarin niet alleen studenten, maar ook bedrijven en andere partijen in de verpakkingsketen kennis kunnen verbinden”, zegt projectleider Maaike Mulder-Nijkamp (UTwente).
Packalicious, dat is de naam van het onderzoeksproject waarvoor Mulder-Nijkamp en haar collega Bjorn de Koeijer een zogenoemde Comenius-beurs van 100.000 euro verwierven. In de afgelopen jaren zetten zij een onderwijsmodule op rondom het ontwerpen van duurzame verpakkingen. Uit evaluaties blijkt dat die succesvol is. Toch stelt Mulder-Nijkamp dat deze meer traditionele manier van onderwijs niet meer afdoende is. “De kennis veroudert snel. De operationele impact van het onderwijs blijft momenteel achter bij de ontwikkelingen van de toekomst en vereist een meer dynamisch karakter”, aldus de wetenschapper.
Met het KIDV, de Haagse Hogeschool, HAS Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam – die opleidingen voor studenten verpakkingsontwerp aanbieden – en inmiddels ook met een aantal bedrijven, zijn Mulder-Nijkamp en haar collega Bjorn de Koeijer bezig met de uitvoering van Packalicious. Mulder-Nijkamp: “We horen graag wat bedrijven van onze plannen tot nu toe vinden én welke mogelijkheden zij zien om aan te haken. We zoeken gemotiveerde bedrijven met uitdagende cases, niet alleen om kennis te delen, maar die kennis óók willen verbinden en toepassen.”