Nieuws

Hoe zorgt circulair ontwerp voor betere recycling? Een kort verslag van het Seminar Papier & Karton

Publicatiedatum: 4 juni 2024

In het Oude Magazijn te Amersfoort vond het seminar Papier & Karton  plaats, georganiseerd door het KIDV, PRN en VNP. Er zijn nogal wat vragen over het gebruik en de recycling van papier en karton. Daarom vonden wij het tijd voor een middag vol antwoorden.

 

Hoe zorgt circulair ontwerp voor betere recycling? Een kort verslag van het Seminar Papier & Karton

Een breed publiek

Hoofdthema van dit door het KIDV, PRN en VNPgeorganiseerde seminar was 'Ontwerpen voor de kringloop’. Tijdens deze middag werden verschillende actuele uitdagingen en kansen belicht, van ontwerp en productie tot vervoer, gebruik, tot uiteindelijk recycling. 

De zaal in Amersfoort was goed gevuld, met meer dan 140 aanwezigen uit alle hoeken van de keten. De naamplaatjes vertelden ons dat vertegenwoordigers van grote supermarkten en producenten zij aan zij zaten met wetenschappers en beleidsmakers. Precies wat we graag wilden zien bij een kennissessie zoals deze!

Na een inleiding door Chris Bruijnes, directeur van het KIDV, kwamen verschillende experts uit de papier- en kartonwereld aan het woord. Als eerste aan de beurt: Corneel Lambregts (Sr. Manager Public & Regulartory Affairs  vanVNP) en Michiel Adriaanse (Expert Circulariteit, Recycling en Verpakkingsontwerp van Papiercirculair). Samen vertelden ze naast de basisprincipes van papierproductie ook over de energie die in het proces omgaat én over de ecologische kostprijs. Er werd ook ingegaan op hoe goed we het in Nederland doen: tot 87% van het papier en karton wordt gerecycled en we willen de lat nog hoger leggen.  

Corneel Lambregts legt uit hoeveel energie de productie van papier vereist
Corneel Lambregts legt uit hoeveel energie de productie van papier vereist

Hergebruik blijft ingewikkeld

 

Maar er was ook een belangrijke kanttekening. De regelgeving evolueert continu, waardoor producenten steeds meer keuze hebben uit materialen en designs voor verpakkingen. Zo komen er steeds meer papierproducten op de markt waarvan de recycling meer vraagt dan die van een krant of een kartonnen doos. Daarom komt de keten met ontwerpvoorwaarden voor nieuwe papierproducten, worden recyclingprocessen aangepast en wordt de consument breder geïnformeerd om bij afdanking van het product recycling nog beter mogelijk te maken. Die grote variatie is een hele uitdaging voor een systeem dat gericht is op een monostroom van oud papier. Het wordt daarom alleen maar belangrijker om kennis te delen en bepaalde principes aan te houden in het ontwerp- en productieproces, zodat de hele keten aanknopingspunten heeft voor hergebruik.  
 
Wat voor principes dat zijn werd uitvoerig belicht door Rolf van Sprang (Senior Expert Duurzaam Verpakken) van het KIDV. Hij bood producenten de helpende hand, met de door het KIDV ontwikkelde 5 perspectieven op duurzaam verpakken en de R-strategieën. Op onze website vind je nog verschillende andere instrumenten die je kunnen helpen om de juiste keuzes te maken in alle fases, van ontwerp tot hergebruik. Michiel Adriaanse haakte hierop in en beantwoordde verschillende vragen rond dit thema.  

 

Michiel Adriaanse legt uit aan de hand van een pizzadoos: schoon of vuil karton maakt een groot verschil.
Michiel Adriaanse legt uit aan de hand van een pizzadoos: schoon of vuil maakt een groot verschil.

Een donkere wolk of een kans: de PPWR wetgeving

Als laatste beklom Paul Christiaens (Specialist (Inter)nationale Ontwikkelingen) van Verpact het podium en gaf hij samen met Corneel Lambregts van VNP een blik op de toekomst. Als we het over de toekomst hebben, dan hebben we het vooral over de nieuwe regelgeving op landelijk en op EU-niveau: de veelbesproken PPWR wetgeving is een heet hangijzer. Christiaens legde uit dat het principeakkoord rond de PPWR er nu staat, maar dat er nog geen duidelijkheid is over de secundaire wetgeving. Niemand weet dus nog precies hoe ver de wetgeving zal reiken, maar Christiaens en Lambregts deden samen toch een poging om te voorspellen wat eraan komt. Hun belangrijkste hulpmiddel daarbij was een geschatte tijdlijn van nu tot 2030, met per jaar de mogelijke of waarschijnlijke wetgeving. Dat werd duidelijk op prijs gesteld door de vele aanwezigen. 

Vanuit Verpact zal binnenkort met diverse communicatiemiddelen dieper ingegaan worden op de PPWR, inclusief tips waarmee bedrijven zich kunnen voorbereiden op eventuele veranderingen.  

 

Rolf van Sprang van het KIDV tijdens zijn presentatie, de zaal was goed gevuld.
Rolf van Sprang van het KIDV tijdens zijn presentatie, de zaal was goed gevuld.

Samen werkt beter

Als we deze dag samenvatten komen we snel uit bij één woord: samenwerking. In iedere presentatie kwam terug dat je de verschillende elementen van de keten niet meer apart kunt bekijken. Om het steeds beter te blijven doen, zal overleg nodig zijn. Gelukkig merkten we in de zaal en op de netwerkborrel achteraf al veel interesse onder de verschillende aanwezigen. We hopen dan ook dat deze bijeenkomst een voorproefje is van een groeiende samenwerking in de sector. Tijdens de aansluitende borrel kregen deelnemers de mogelijkheid om hun nog onbeantwoorde vragen op een post-it te schrijven en achter te laten voor experts. Je vindt deze vragen en antwoorden hier

Wil je in de toekomst op de hoogte zijn van bijeenkomsten zoals deze? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.