Praktijkvoorbeeld

Herbruikbaar alternatief voor wikkelfolie

Publicatiedatum: 24 november 2021
Organisatie: Packoorang

Het is een milieuvriendelijk alternatief voor wikkelfolie: de Palloorang van de Noorse start-up Packoorang, een herbruikbare wrap om ladingen pallets en rolcontainers te zekeren. De wrap is vooral gemakkelijk toepasbaar voor frequent gebruik bij regelmatig dezelfde ritten in business to business vervoer.

Herbruikbaar alternatief voor wikkelfolie

Veel bedrijven gebruiken wikkelfolie en banderol om een palletlading vast te maken. De lading wordt dan handmatig of met een rekfoliemachine met folie omwikkeld en aan de pallet bevestigd. Jaarlijks wordt zo 108 miljoen meter (wikkel)folie eenmalig gebruikt en weggegooid. De Palloorang is van sterk textiel, vervaardigd uit virgin materiaal en even snel in het gebruik als machinaal wikkelen met folie en drie keer sneller dan handmatig aanbrengen. Het sterke ripstop-geweven materiaal en de bevestiging met klittenband zorgen voor een stevige fixatie van de lading. De grote pocket aan de buitenzijde is bedoeld voor verzendlabels en andere vrachtpapieren.  

De wrap is tweehonderd tot vijfhonderd keer voor transportzendingen te gebruiken. De hoeveelheid CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van een Palloorang wrap is vergelijkbaar met die bij de productie van eenmalige wikkelfolie voor één palletlading (0,16 kg). Vanaf tweehonderd keer hergebruik is de CO2-voetafdruk dus slechts een fractie (<1%) vergeleken met die van klassieke wikkelfolie. De wrap bespaart bovendien tot 82% inpakkosten: bij vijfhonderd keer hergebruik kost de Palloorang 0,14 euro per keer, vergeleken met gemiddeld 0,34 tot 0,6 euro per keer folie aanbrengen. Ook investeren in een wikkelmachine is niet langer nodig.

De palletwraps zijn voorzien van een RFID-chip, zodat hun levensloop kan worden geregistreerd met de Palloorang app. Aan het einde van de levenscyclus regelt Packoorang de terugname voor recycling: de grondstoffen worden goed gescheiden en gesorteerd, zodat zij als grondstof kunnen dienen voor andere producten. Bijvoorbeeld voor de productie van nieuwe herbruikbare verpakkingen.