Menu Sluit

Center for Research in Sustainable Packaging (CRISP)

Het Center for Research in Sustainable Packaging (CRISP) is een samenwerkingsverband van het KIDV met de Universiteit Twente, Universiteit Utrecht en Wageningen Food & Biobased Research. De samenwerking is erop gericht om bedrijven aan meer kennis te helpen over duurzaam verpakken, waarbij de focus ligt op het circulair ontwerpen van verpakkingen.

Center for Research in Sustainable Packaging (CRISP)

De onderzoeksactiviteiten zijn voornamelijk gericht op vragen van producenten en importeurs. Het bedrijfsleven wordt daarom sterk betrokken bij de uitvoering van onderzoeksprojecten. De eerste projecten zijn gericht op laminaten, herbruikbare verpakkingen en de verankering van duurzaam verpakken in het management.

In een serie artikelen laat het KIDV de betrokken onderzoekers aan het woord.

 1. Het ontstaan van CRISP 
  In de eerste aflevering vertelt Christiaan Bolck over het ontstaan, de achtergrond en doelstellingen van CRISP. Bolck is bij Wageningen Universiteit & Research verantwoordelijk voor het toegepast onderzoek op het gebied van materialen. Daaronder valt ook het onderzoek naar duurzame verpakkingen. Klik hier voor het interview met Christiaan Bolck (oktober 2018).

 2. Onderzoek naar laminaten
  Het tweede artikel is een interview met Karin Molenveld. Zij is als onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research betrokken bij de studie naar laminaten. Dit zijn verpakkingsfolies, opgebouwd uit verschillende laagjes kunststof of andere materialen, zoals aluminium, die voedselproducten beschermen tegen invloeden van buitenaf waardoor ze langer vers en houdbaar blijven. Klik hier voor het interview (oktober 2018).

 3. Verankering van duurzaam verpakken in het management
  Het derde interview is met Jörg Henseler. Hij bezet de leerstoel Product-Market Relations en is hoofd van de vakgroep Design, Production & Management aan de Universiteit Twente. In dit artikel gaat hij in op het onderzoek naar de verankering van duurzaamheid in het management van het bedrijfsleven. Klik hier voor het interview (januari 2019). 

 4. De toekomst van herbruikbare verpakkingen
  In het vierde interview vertelt hoogleraar Ernst Worrell van het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht over zijn onderzoek naar de rol van herbruikbare verpakkingen in relatie tot verduurzaming van de verpakkingsketen. Worrell is hoogleraar Energie en Grondstoffen. Klik hier voor het interview (juni 2019). 
  In mei 2020 is het CRISP-onderzoek 'Duurzaamheid van herbruikbare verpakkingen' gepubliceerd, over de stand van zaken en trends op het gebied van herbruikbare verpakkingen. U kunt de publicatie hier downloaden.
 5. CRISP versterkt kennis over duurzaam verpakken: stand van zaken
  In dit interview vertelt coördinator Bjorn de Koeijer over de stand van zaken bij de CRISP-onderzoeken (oktober 2019).
crisp onderzoekers
Onderzoekers van links naar rechts: Karin Molenveld (WUR), Jörg Henseler (UTwente), Christiaan Bolck (WUR), Bjorn de Koeijer (UTwente), Ernst Worrell (Universiteit Utrecht)

Publicaties

Hier kunt u de publicaties van de CRISP-onderzoeken downloaden.

Heeft u een specifieke vraag over dit project?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.