Menu Sluit
Nieuws

CIRCONNECT, het online kennisplatform voor circulair ontwerpen

Publicatiedatum: 21 september 2022

Sinds vandaag is CIRCONNECT live. Op dit online platform delen kennisinstellingen, waaronder het KIDV, de ontwerpsector, brancheverenigingen, regionale innovatie partijen en overheidsorganisaties kennis en ervaringen over circulair ontwerp van producten en verpakkingen. Hiermee versnellen zij de transitie naar een circulaire economie.

CIRCONNECT, het online kennisplatform voor circulair ontwerpen

In CIRCONNECT hebben vijftien organisaties zich verenigd: Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), Branchevereniging voor Meubelindustrie en Interieurbouw (CBM), CIRCO (programma van TKI-CLICKNL) , Hogeschool van Amsterdam, het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), Midpoint Brabant, Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (N.I.C.E.), de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK), Oost NL, Provincie Overijssel, Rijkswaterstaat, TNO, TU Delft, Versnellingshuis Nederland Circulair en Zuyd Hogeschool.

Op het nieuwe online platform heeft CIRCONNECT inmiddels al bijna honderd kennisitems gepubliceerd over circulair ontwerp. Het aanbod varieert van webinars over uitgebreide producentenverantwoordelijkheid tot trainingen over duurzaam verpakken en cases van ondernemers die circulair ontwerp in de praktijk brengen. Met deze kennis kunnen bedrijven en ontwerpers hun producten en businessmodel herontwerpen. Daarnaast kunnen overheids- en onderzoeksinstellingen aan de hand hiervan de randvoorwaarden voor de transitie optimaliseren.

”Het KIDV doet mee om de transitie richting circulaire verpakkingsketens te faciliteren en zo te versnellen”, zegt Petra Veen. “In de afgelopen jaren hebben wij samen met CIRCO al een aantal zogeheten verpakkingstracks georganiseerd, waar bleek dat beide partijen elkaar versterken: het KIDV met zijn onafhankelijke positie en specifieke kennis en CIRCO met zijn methodische aanpak en brede kennis. De verpakkingstracks geven goed inzicht in de dilemma’s in specifieke verpakkingsketens en zetten partijen aan om gezamenlijk met de uitdagingen aan de slag te gaan. Via CIRCONNECT kan deze kennis nu nog breder worden gedeeld.”

Bekijk het online Platform CIRCONNECT.

 

Meer nieuws en evenementen