Menu Sluit
Nieuws

Veelgestelde vragen over recyclebaarheid papier en karton

Publicatiedatum: 7 april 2022

Hoe zit het nou precies met de recyclebaarheid van eenzijdig gelamineerd papier en karton, én met het testen daarvan? Sinds het is toegestaan om dit papier en karton in de oud-papierbak af te danken, zijn daar bij bedrijven veel vragen over. Om daar eenduidig antwoord op te kunnen geven, hebben Papier Recycling Nederland (PRN), het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken (VNP) de veelgestelde vragen op een rij gezet en beantwoord.

Veelgestelde vragen over recyclebaarheid papier en karton

Om het aandeel gerecycled oud papier en het scheidingsgemak voor burgers te vergroten, heeft PRN afgelopen jaar besloten om het burgers toe te staan enkelzijdig gecoat of gelamineerd papier en karton voortaan bij het oud papier af te danken. Om de recyclebaarheid van enkelzijdig gecoat en gelamineerd papier en karton aan te tonen, kunnen producenten en importeurs (of hun leveranciers) dit laten testen door een gecertificeerd testinstituut. Als u van de leverancier van het materiaal een geldig testcertificaat ontvangt, met een goede beoordeling van het testinstituut, dan is dat ook afdoende.

Veelgestelde vragen gaan over de recyclingtesten, en wanneer bedrijven ervan zijn verzekerd dat de verpakking geschikt is voor recycling via het huishoudelijk ingezamelde oud papier en karton. Met andere woorden: wanneer is de verpakking daadwerkelijk recyclebaar en kun je dat claimen?

Klik hier om de FAQ-lijst te bekijken.

 

Gerelateerd nieuws en evenementen