- Nieuws
- Subsidie Inventarisatie voor Sustainable Packaging Innovators
- 'Subsidiemanagement inbedden in organisatie'
‘Subsidiemanagement structureel inbedden in organisatie’
Met de Subsidie Inventarisatie laat het KIDV zien dat er veel mogelijkheden zijn voor het bedrijfsleven om in aanmerking te komen voor financiering van innovatieve, duurzame verpakkingsconcepten. Projectleider Charissa Koolen van het Platform van Sustainable Packaging Innovators pleit voor een gestructureerde aanpak.
“Het subsidielandschap is uitgestrekt en tamelijk ondoorzichtig. Niemand weet precies hoeveel, maar de schatting is dat er wel enkele duizenden regelingen zijn voor het bedrijfsleven. De inventarisatie biedt inzicht en overzicht”, aldus Koolen. De mogelijkheden om voor een project subsidie aan te vragen zijn van veel factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld de omvang van het bedrijf, de aard van de innovatie, de stand der techniek, de regio waar het bedrijf is gevestigd, de eventuele samenwerkingspartners en de eigen financiële bijdrage aan het project. Voor elke aanvraag gelden ook andere eisen en criteria, die bovendien verschillend worden beoordeeld. Zo werkt een aantal subsidies volgens het tenderprincipe. Koolen: “Dit betekent dat iedereen gedurende een bepaalde periode (de openstelling) een aanvraag kan indienen. De aanvragen worden dan gerankt volgens de criteria van die regeling. Het beste project ontvangt dan als eerste subsidie, dan nummer twee totdat het budget bereikt is.”
Andere subsidieregelingen werken op basis ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Ook verschilt vaak de vorm waarin de subsidie wordt verstrekt. “De ene keer gaat het daadwerkelijk om een geldbedrag dat wordt overgemaakt, de andere keer om een fiscale faciliteit of bijvoorbeeld een voucher, een soort ‘waardebon’. Ook kredieten die door de overheid worden verstrekt, worden tot de subsidies gerekend”, zegt Koolen. “Om het nog moeilijker te maken staan subsidiemogelijkheden niet altijd open voor aanvragers. Sommige regelingen kunnen het hele jaar worden aangevraagd, maar bij EU-subsidies daarentegen ben je vaak afhankelijk van zogenoemde calls, oftewel oproepen binnen een bepaald programma voor een specifiek onderwerp. Veel subsidies kennen bovendien een beperkte openstelling, soms jaarlijks of twee keer per jaar, maar soms ook eenmalig.”
Subsidie Inventarisatie
In de Subsidie Inventarisatie staan circa zestig regelingen op een rij. Begrippen zoals innovatie, (bio)circulariteit, duurzaam, groen, hergebruik en recycling staan centraal. Subsidies voor bijvoorbeeld export of personeel zijn buiten beschouwing gelaten. “De regelingen die in onze inventarisatie worden genoemd, bevatten een link naar de website van de subsidieverstrekker”, legt Koolen uit. “Daar is dan uitleg over de regeling te vinden en verder ook de aanvraagformulieren, de specifieke criteria, uitsluitingen, et cetera. Bij elke regeling staat ook een icoon, een indicatie met een drempelwaarde voor de complexiteit en het aanvragen.”
“Start-ups, scale-ups en de meeste MKB-bedrijven zijn al druk genoeg met hun innovaties en de reguliere bedrijfsvoering. Ze hebben de tijd en/of de kennis niet om wegwijs te geraken in de veelheid aan regelingen”, stelt Koolen. Ze zegt dat het niettemin verstandig is om subsidiemanagement structureel in te bedden in de organisatie, bijvoorbeeld door dit onder te brengen bij een afdeling of persoon of door een externe deskundige in te schakelen. Groot voordeel hiervan is dat de ondernemer zich kan blijven richten op de eigen business. Business Angels Connect biedt bedrijven – met financiële ondersteuning van ChemistryNL – één op één begeleiding aan richting de financieringsmogelijkheden van hun innovatie en groei. Wie hier meer over wil weten kan op donderdagmiddag 15 juli a.s. deelnemen aan de workshop van het KIDV en Business Angels Connect. U kunt zich hier aanmelden.