Menu Sluit
Praktijkvoorbeeld

Sinaasappelsap in navulbare fles

Publicatiedatum: 28 november 2022
Organisatie: Albert Heijn

Albert Heijn biedt klanten die in de winkel zelf vers sinaasappelsap persen, de mogelijkheid om voor een navulbare fles te kiezen. De herbruikbare fles biedt een duurzaam alternatief voor de plastic wegwerpflessen.

Sinaasappelsap in navulbare fles

AH heeft zo’n 660 winkels met een sinaasappelpers. De ‘oude’ wegwerpflessen zijn niet vaatwasserbestendig en dus niet geschikt voor hergebruik. De nieuwe flessen van stevig, slijtvast kunststof (Tritan) zijn dit wel: de consument kan de navulfles thuis minimaal vijfhonderd keer in de afwasmachine reinigen en opnieuw gebruiken, beweert de super. Klanten kunnen zelf kiezen in welke van de twee aangeboden flessen zij hun versgeperste sinaasappelsap willen meenemen.

Uit het oogpunt van recycling had een navulfles van PET de voorkeur, maar die verschrompelt in de vaatwasser en is dan nergens meer voor te gebruiken. Een fles van Tritan blijft intact en is goed te recyclen, alleen wordt deze niet apart ingezameld. AH heeft nu bewust gekozen voor een stevige fles van een mooi design, die goed en eenvoudig kan worden schoongemaakt en minstens vijfhonderd keer meegaat. Het bedrijf ziet de fles eerder als een duurzaam product dan als een verpakking.

De milieuwinst van het hergebruik zit met name in de afvalreductie: bij elke hernieuwde afvulbeurt wordt een eenmalige kunststof fles van de afval-/recyclingroute weggehouden. Hoe langer de herbruikbare fles mee gaat, hoe groter de besparing aan kunststof afval. Ook kan een dergelijk systeem de CO2-uitstoot per portie reduceren, afhankelijk van de hoeveelheid energie, water en schoonmaakmiddelen die de consument gebruikt om de fles thuis schoon te maken.

De vraag is natuurlijk hoe vaak mensen hun meermalige fles vergeten mee te nemen of – al dan niet per ongeluk – voortijdig weggooien. Als de fles niet zijn maximale aantal cycli haalt, is de milieuwinst minder groot. De grootgrutter verwacht dat consumenten de Tritan-fles niet weggooien, omdat deze ook als mooie waterfles kan dienen. Veel waterflessen, zoals die van het merk Mepal, zijn van hetzelfde materiaal gemaakt. Aan het einde van de levensduur kan de fles via het PMD worden afgedankt. Volgens de KIDV Recyclecheck Vormvaste Kunststof Verpakkingen is die goed recyclebaar.

De introductie van sinaasappelsapnavulfles helpt bij AH’s MVO-beleid om tegen 2025 twintig miljoen kilo minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. In lijn hiermee heeft AH onlangs uit eigen beweging statiegeld ingevoerd op alle plastic flessen sap, frisdrank en water van eigen merk. Dit is duidelijker voor klanten én deze stap zorgt ervoor dat meer plastic flessen op de juiste manier worden ingezameld en gerecycled.