- Inspiratie
- Duurzaam door(ver)pakken
- De schoonste verf van de wereld
De schoonste verf van de wereld
Emmers en blikken verf bestaan voor meer dan de helft uit water. Kan dat ook anders? Raw Paints ging op zoek en ontwikkelde witte muurverf in poedervorm, met uitstekende eigenschappen om vochtige ruimten te schilderen. Kelderverf.nl was geboren. Water uit de kraan komt er pas bij op de plek waar geschilderd wordt. De verpakking is compact en gebruiksvriendelijk. Er wordt geen verf verspild en wat te denken van de enorme besparingen op transport- en opslagkosten?
Het verhaal van Raw Paints begint in 2012 in de haven van Curaçao, waar verfhandelaar Paulus zag hoe een pallet met verfblikken van een boot afviel en de hele kade besmeurde. De vraag rees: “Meer dan de helft van de verf bestaat uit water. Kan dat niet anders?” Nu, zes jaar later, heeft Paulus samen met zijn partner Willemijn Wortelboer een poederverf ontwikkeld. Van hoge kwaliteit en duurzaam bovendien. “We wilden de schoonste verf van de wereld maken. Ik ben nogal idealistisch ingesteld. Ik wil dat mensen bewust zijn en worden van het optimaal gebruiken van alledaagse producten”, vertelt Wortelboer.
Paulus ging op zoek naar de juiste ingrediënten. Hij ontwikkelde in de loop van twee jaren verschillende formules om poeder en water tot verf te mengen. De poeder is gemaakt van mineralen grondstoffen. De verf die ermee wordt gemaakt is geurloos, conserverings-en oplosmiddelvrij, dus VOS-vrij en niet brandbaar. “Paulus heeft in héél véél potjes staan roeren”, denkt Wortelboer lachend terug aan die tijd. “Op tegeltjes testte hij het uit. Hij schilderde de tegeltjes en keek hoe de verf zich gedroeg. Uiteindelijk deed hij de schrobtest om te kijken of de verf er ook goed op bleef zitten. Vaak spoelde het er zo weer af, maar bij het dertiende tegeltje was het ineens raak. Daar bleef de verf muurvast op zitten.”
Klasse 1
Ze wilden wel weten of het écht een goede verf was en dus lieten ze hun verfpoeder officieel testen. TNO gaf er het predicaat ‘klasse 1’ aan, een verf die met name ook goed scoorde op UV-bestendigheid en hechting. De verf breekt of bladdert niet en bleek zeer geschikt voor ondergronden met een hoge vochtigheidsgraad, zoals muren van badkamers en kelders. Wortelboer: “Toen wisten we dat we echt iets in handen hadden waar we verder mee konden.” Ze zegde haar toenmalige baan op om zich volledig op het ondernemerschap te kunnen richten. Er kwamen nieuwe formules bij voor alle soorten muren, binnen en buiten.
Innovatief in een conservatieve industrieDit voorjaar was Kelderverf.nl van Raw Paints één van de prijswinnaars tijdens de NL Packaging Awards in de categorie meest duurzame verpakking. De jury sprak van een systeemverandering in een conservatieve industrie, maar zei ook dat ‘de verpakking nog aantrekkelijker en duurzamer kon worden vormgegeven’. “Eerlijk gezegd zou ik niet weten hoe?”, aldus Wortelboer. De verpakking lijkt mij optimaal, al lag onze focus uiteraard vooral op de ontwikkeling van de poederverf.” Niels van Marle, verpakkingskundige bij het KIDV, vult dit aan: “Het is een goed idee om het water weg te laten tijdens opslag en transport om zo ruimte en gewicht te besparen. Ik raad aan om een Weggooiwijzer-logo op de verpakking te drukken, wat aangeeft dat de verpakking bij het plastic afval kan, mits deze natuurlijk helemaal leeg is.” |
Een vrouw met een nieuw product in een nogal mannelijke en conservatieve verfwereld. Hoe krijg je daarin voet aan de grond? “Gewoon door in de praktijk te laten zien hoe goed het werkt en zo referenties op te bouwen. We hadden genoeg vrienden en kennissen van wie we hun huis mochten schilderen. Dan stonden Paulus en ik daar samen op de ladder. Met de gemeente Zandvoort spraken we af dat wij de vijfhonderd meter lange muur op de Noord-Boulevard mochten witten. Daar hebben we drie weken over gedaan. Door de invloeden van zon, water en zout was dat een ideale testlocatie. Het was trial and error. Soms moesten we delen overschilderen, ook bij sommige huizen, omdat het resultaat niet goed was. Op die manier hebben we onze formule steeds verder verbeterd.”
Zo kwam het moment steeds dichterbij om de productie op te schalen en officieel de markt op te gaan met de verfpoeder. “Paul is naar China vertrokken om daar een verfmachine samen te stellen. Die staat nu in een loods in IJmuiden en kan zo’n drieduizend kilo verfpoeder per dag produceren. Toen kwam natuurlijk ook de verpakking om de hoek kijken. We zochten een flexibele verpakking, waarin je water aan het poeder kan toevoegen en dan goed kan schudden. Bij aankoop is de verpakking klein omdat er alleen verfpoeder in de verpakking zit, maar na het aanlengen met water zet hij uit. De verpakking moest dus sterk zijn en open en dicht kunnen. In Nederland konden we dat niet vinden en het bleek ook niet zo maar even te maken.”
Raw Paints wereldwijd
Spanje, Marokko, Abu Dhabi: de schilderverzoeken komen vanuit de hele wereld. “Maar ik trek ook zelf de stoute schoenen aan. Als ik een wit huis zie dat wel een verfbeurt kan gebruiken, dan bel ik aan. Vaak reageren mensen enthousiast, soms ook niet.” Idealistisch als Willemijn is, wil ze in de toekomst een aangepaste formule maken voor ontwikkelingslanden waar inwoners weinig geld hebben voor verf. “We willen dat de verfpoeder daar kan worden gemengd met zeewater. Zeewater bevat zouten, maar onze verf is ook een mineralenverf, dus het zou mogelijk moeten zijn.” |
Op Interpack in Düsseldorf stond de verpakking wél: de Brainypack van de Zwitserse verpakkingsproducent O. Kleiner AG Flexible Packaging, verkrijgbaar in verschillende formaten. Het is een plastic verpakking in de vorm van een draagtas, die al sinds 2013 voor diverse vloeibare producten wordt gebruikt. Voor oliën en sauzen bijvoorbeeld, maar ook voor ruitenwissersproeier en kant-en-klare verf. Uniek in dit verhaal is dat de verpakking tegelijk wordt gebruikt om het product dat erin zit te kunnen mengen. “Daarmee voldoet die aan al onze eisen. De zakken zijn hersluitbaar, wat handig is om onze verf geleidelijk uit te schenken als dat nodig is. Door de spout schenkt die makkelijk uit. De zak is gemakkelijk hanteerbaar. Dankzij de handvatten aan de onderkant en de bovenkant kun je de verf goed schudden en mengen. Er zitten geen naden in. Je kunt de zak uitknijpen en oprollen, waardoor ook het laatste beetje verf er goed uit komt. Na gebruik gooi je de zak weg bij het kunststof afval”, somt Wortelboer op.
Vreemde eend
“Het was aanvankelijk lastig om schilders, aannemers en groothandelaren te overtuigen van de kwaliteit van onze verf. Ze kenden ons niet en het was een nieuw product. Daarom besloten we om de verf online te verkopen. Ik maak zelf de bestellingen klaar. In de fabriek, maar als het zo uitkomt ook gewoon thuis. Ik vul de zakken zelf met de gewenste hoeveelheid en breng ze naar het postkantoor. Het is heel simpel; een kind kan de was doen.” In de verfindustrie is Raw Paints een vreemde eend in de bijt, zegt Wortelboer. “De grote leveranciers van verf en coatings, multinationals zoals Akzo Nobel en Sigma, zijn anders gedreven. Het zijn vloeistofgerichte bedrijven, die andere formules hanteren. Maar als je naar hun milieu-impact kijkt, dan zie je dat ze heel conservatief zijn. Als start-up is het onze kracht dat we milieubewust zijn, anders denken en snel kunnen schakelen.”
“Onze verpakking moet liefst een dubbele functie hebben, bijvoorbeeld als verfbak of trapje tijdens het verven”
De zaken gaan goed. Raw Paints heeft inmiddels enkele investeerders aan zich weten te binden en Wortelboer is beduusd over de prognoses die zijn geschetst. “Ik ben van nature nuchter, wil het eerst zien, pas dan geloven. Maar ik weet dat we met Raw Paints iets bijzonders te pakken hebben, dat de potentie heeft om heel groot te worden. We zijn nu bezig met een nieuwe lijn interieurverf. Tot nu toe is die alleen in het wit beschikbaar. Daar komen tien kleuren bij.”
“Ons oorspronkelijke doel, een duurzame kwaliteitsverf, is behaald. Honderd procent duurzaam is moeilijk, maar waar we stappen kunnen zetten doen we dat. Ook met de verpakking. Voor alles gaan we zelf op onderzoek uit en proberen we buiten de gebaande paden te denken. Eigenlijk is ons hele bedrijf gebaseerd op trial and error: ga de boer op, probeer uit en leer van je fouten. Sta open voor wat er om je heen gebeurt en volg je intuïtie, daar waar je gevoel goed is. Mochten wij ooit nog eens wat anders willen gaan ondernemen en Raw Pains aan een andere partij overdoen, dan is duurzaamheid in brede zin een belangrijk punt. Ik wil dat iedereen onze drijfveren begrijpt en tegelijkertijd mezelf in de spiegel kunnen blijven aankijken.”
Publiek doet mee
Raw Paints betrekt het publiek van de beurs VT Wonen & Design bij de selectie van de nieuwe kleuren interieurverf. “We hebben veel geëxperimenteerd met gemalen mineralen en steensoorten. Nu hebben we honderdtwintig natuurlijke kleuren en daar laten we de bezoekers van de beurs de tien mooiste uit kiezen. Die top tien brengen we uit”, vertelt Wortelboer. Ook voor de omverpakking van de nieuwe lijn interieurverven mogen mensen ideeën leveren. “Hier hebben we een omdoos voor nodig. We zoeken een duurzaam te produceren verpakking, die na gebruik ook nog voor iets anders kan dienen. Bijvoorbeeld als trapje dat je bij de schilderklus kunt gebruiken, of als verfbakje.”